Ciasto, dodatki, piec i w miasto!

Pizza to niekwestionowana królowa szybkich dań. Choć głęboko zakorzeniona we Włoszech, przyjęła się w większości krajów na całym świecie. Każdy naród adaptuje tradycyjny przepis na swój sposób, dostosowując go do lokalnych składników. Efekt? Najbardziej niezwykłe pizze, jakie jesteście sobie w stanie wyobrazić!

Po indyjsku

Pizze w Indiach są ostrzejsze i mocniej doprawiane niż te w innych krajach. Pizzę podaje się np. z dodatkową porcją oregano do posypania. Do nietypowych składników, używanych w Indiach można zaliczyć marynowany imbir, kurczaka pieczonego w piecu tandoor i ser paneer.

esanok.pl

Koszerna

W Izrealu wiele pizzerii serwuje pizze koszerne, które nie zawierają mięsa. Jego brak rekompensowany jest przez dużą ilość warzyw i grzybów. Często dodaje się cebulę, kukurydzę i labane, rodzaj gęstego jogurtu. Wśród najczęściej używanych przypraw do pizzy jest za’atar, arabska mieszanka na bazie majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku.

Meksykańska

Pizza w Meksyku składa się z ulubionych dodatków kuchni tego kraju. Nie może na niej zabraknąć chorizo, papryki jalapeno, grillowanej lub smażonej cebuli, pomidorów. Czasami używa się też mielonej, podsmażonej wołowiny. Pizzę polewa się sosem marinara na bazie pomidorów, cebuli, czosnku i ziół lub białym sosem z sera Oaxaca.

Kanadyjskie czosnkowe palce

W Kanadzie, zwłaszcza w Atlancie serwuje się pizzę z masłem, czosnkiem, serem, czasami też z boczkiem lub bekonem. Przed podaniem pizzę kroi się na kawałki wielkości palca i stąd jej nazwa.

Czekoladowa

Pizza na deser? Czemu nie! Po drugiej stronie oceanu, w Stanach Zjednoczonych i Brazylii, czekoladowa pizza to już wcale nie rzadkość. Ciasto drożdżowe smaruje się czekoladą przed pieczeniem lub po pieczeniu. Taka pizza świetnie się komponuje z orzechami, bananami, truskawkami i piankami marshmallows.

Polska

Polacy nie gęsi i swoją pizzę też mają! Pizzerie na naszych regionalnych pizzach serwują takie dodatki jak oscypek, swojskie wędliny, suszone śliwki. Np. pizzeria Da Grasso ma w swojej ofercie pizzę polską z białą cebulą, kabanosami, kiełbasą, świeżą papryką i szynką.

Artykuł sponsorowany

|