Burmistrz o sytuacji w sanockim szpitalu (OŚWIADCZENIE)

SANOK / PODKARPACIE. Tomasz Matuszewski, burmistrz Sanoka, wystosował oświadczenie dotyczące sytuacji w sanockim szpitalu. Jest ono pokłosiem tragedii, która miała miejsce w miniony weekend. Przeczytaj!

Jestem wstrząśnięty tragedią, która wydarzyła się w miniony weekend i dotknęła rodzinę pacjenta sanockiego Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. Łączę się w bólu z Bliskimi Zmarłego. Szpital w Sanoku jest placówką o wysokim trzecim stopniu referencyjności i błędna diagnoza – jeżeli taką postawiono – nie powinna się była zdarzyć.

Zdajemy sobie sprawę z trudnej sytuacji szpitala powiatowego. Jako Gmina Miasta Sanoka pomagamy Zarządowi Powiatu Sanockiego w prowadzeniu SPZOZ, nie mamy jednak w budżecie środków, aby zaspokoić wszystkie potrzeby Szpitala, ani narzędzi, by wdrażać programy naprawcze.

Jeżeli do tragedii przed kilkoma dniami doszło dlatego, że zawinił czynnik ludzki, to Zarząd Powiatu Sanockiego, który nadzoruje pracę sanockiego szpitala, jak również dyrekcja SPZOZ powinny podjąć zdecydowane kroki i zadbać o właściwe funkcjonowanie Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. To oddział, który ma ratować życie mieszkańców Sanoka i powiatu sanockiego.

Na koniec raz jeszcze składam wyrazy głębokiego współczucia Rodzinie Zmarłego.

Burmistrz Miasta Sanoka
Tomasz Matuszewski