WUJSKIE / PODKARPACIE. W połowie listopada w WDK w Wujskiem odbyły się warsztaty wędliniarskie i wędzarnicze zrealizowane w ramach projektu pn. “Apetyt na tradycje – kulinarne dziedzictwo wsi”, dofinansowanego w ramach Karpackich Inicjatyw Lokalnych.
Tradycje kulinarne, szczególnie te dotyczące przyrządzania mięs (baranina, jagnięcina, koźlina) są znikome i wraz z upływem czasu zanikają. Celem realizacji projektu było przywracanie tradycji wyrobu swojskich kiełbas, szynek, podrobów w warunkach domowych oraz uświadomienie, jakie korzyści płyną z ich spożywania.
Mamy nadzieję, graniczącą z pewnością, że warsztaty pomogą zaszczepić w mieszkańcach regionu chęć powrotu do tradycji i produkcji tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, a dobre warunki sprzyjające rozwojowi produkcji rolnej będą bodźcem do rozwoju produkcji tradycyjnych wędlin na terenie nie tylko Wujskiego, ale także innych okolicznych m,miejscowości.
Członkinie KGW w Wujskiem aktywnie i z pasją starają się ocalić od zapomnienia kulinarne tradycje regionu. Jednym z przykładów wspomnianych działań jest projekt “Apetyt na tradycje – kulinarne dziedzictwo wsi” realizowany przez Koło dzięki dofinansowaniu pozyskanemu w ramach Karpackich Inicjatyw Lokalnych.
W ramach ww. warsztatów powstała publikacja elektroniczna, którą można pobrać i spróbować własnych sił w wyrobie wędlin. To doskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.