SANOK, ZAGÓRZ / PODKARPACIE. Są znane wyniki kontroli, która została przeprowadzona w jednej z piekarni funkcjonującej na terenie powiatu sanockiego. Była ona pokłosiem larwy znalezionej w pieczywie. Sygnał otrzymaliśmy od Internautki. O sprawie informowaliśmy wczoraj – Larwa w chlebie. Interweniował sanepid .
Zgłoszenie do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sanoku wpłynęło 18 października. Klientka cztery dni wcześniej w sklepie w Zagórzu zakupiła chleb krojony, opakowany z żywą larwą.
Na zdjęciu Marta Żaczek.
– W związku ze skargą, niezwłocznie, w dniu zgłoszenia interwencji przeprowadzono kontrolę sanitarną w piekarni, w której pieczywo zostało wyprodukowane – przekazuje Marta Żaczek, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sanoku.
Jak podaje nasza rozmówczyni, kontrola wykazała nieprawidłowości stanu sanitarnego.
– Potwierdzono również obecność szkodników zbożowo-mącznych w części pomieszczeń magazynowych i pomocniczych obiektu. Osoby odpowiedzialne ukarano mandatem karnym, podjęto również niezbędne czynności administracyjne. Zobowiązano właściciela do podjęcia stosownych działań mających na celu natychmiastowe wyeliminowanie stwierdzonych uchybień – uzupełnia M. Żaczek.
Dzień później przeprowadzono ponowne kontrolę sprawdzającą wykonanie nakazów nałożonych decyzją administracyjną.
– W wyniku kontroli stwierdzono wykonanie wszystkich zaleceń co warunkowało wznowienie działalności produkcyjnej – uzupełnia nasza rozmówczyni.
ale przecież zamiast mięsa mamy jeść larwy wiec to pewnie jakiś pilotażowy projekt UE :)
Odpowiedz
klaus mitwoch2022-10-20 13:16:12
00
no właśnie, robaki to wysokowydajne źródło łatwo przyswajalnego białka. Unia Jewropejska do spółki z PiSS propsują bo piekarnia ogranicza ślad węglowy i chroni klimat
W CHLEBIE BYŁ POTĘŻNY HRABONSZCZ, PO TYM JAK POWIEDZIAŁEM O TYM EKSPEDIENTCE ODPOWIEDZIAŁA MI, ŻE JEDYNYM HRABONSZCZEM W TYM LOKALU JESTEM JA - NIE POLECAM
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz
Komentarze wyróżnione:
(zarejestrowanych czytelników)