REKLAMA
REKLAMA

Są wyniki kontroli przeprowadzonej przez sanepid w piekarni!

SANOK, ZAGÓRZ / PODKARPACIE. Są znane wyniki kontroli, która została przeprowadzona w jednej z piekarni funkcjonującej na terenie powiatu sanockiego. Była ona pokłosiem larwy znalezionej w pieczywie. Sygnał otrzymaliśmy od Internautki. O sprawie informowaliśmy wczoraj – Larwa w chlebie. Interweniował sanepid .

Zgłoszenie do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sanoku wpłynęło 18 października. Klientka cztery dni wcześniej w sklepie w Zagórzu zakupiła chleb krojony, opakowany z żywą larwą.

Na zdjęciu Marta Żaczek.

– W związku ze skargą, niezwłocznie, w dniu zgłoszenia interwencji przeprowadzono kontrolę sanitarną w piekarni, w której pieczywo zostało wyprodukowane – przekazuje Marta Żaczek, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sanoku.

Jak podaje nasza rozmówczyni, kontrola wykazała nieprawidłowości stanu sanitarnego.

– Potwierdzono również obecność szkodników zbożowo-mącznych w części pomieszczeń magazynowych i pomocniczych obiektu. Osoby odpowiedzialne ukarano mandatem karnym, podjęto również niezbędne czynności administracyjne. Zobowiązano właściciela do podjęcia stosownych działań mających na celu natychmiastowe wyeliminowanie stwierdzonych uchybień – uzupełnia M. Żaczek.

Dzień później przeprowadzono ponowne kontrolę sprawdzającą wykonanie nakazów nałożonych decyzją administracyjną.

– W wyniku kontroli stwierdzono wykonanie wszystkich zaleceń co warunkowało wznowienie działalności produkcyjnej – uzupełnia nasza rozmówczyni.

foto nagłówek: grafika poglądowa

20-10-2022

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij


Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Komentarze wyróżnione:
(zarejestrowanych czytelników)

nowy wał2022-10-20 12:35:45
1 0
ale przecież zamiast mięsa mamy jeść larwy wiec to pewnie jakiś pilotażowy projekt UE :)
Odpowiedz
klaus mitwoch2022-10-20 13:16:12
0 0
no właśnie, robaki to wysokowydajne źródło łatwo przyswajalnego białka. Unia Jewropejska do spółki z PiSS propsują bo piekarnia ogranicza ślad węglowy i chroni klimat
uwaga2022-10-20 14:12:45
0 0
W CHLEBIE BYŁ POTĘŻNY HRABONSZCZ, PO TYM JAK POWIEDZIAŁEM O TYM EKSPEDIENTCE ODPOWIEDZIAŁA MI, ŻE JEDYNYM HRABONSZCZEM W TYM LOKALU JESTEM JA - NIE POLECAM
Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy (0)
Pokaż więcej komentarzy (0)