REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze ostrzeżenia sanepidu dotyczące żywności

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenia dotyczące żywności. Najnowsze dotyczą majeranku, sezamu oraz makaronu.


Wykrycie obecności bakterii Salmonella Infantis w jednej partii Majeranku

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine

Data minimalnej trwałości: 07.2026

Numer partii: L1400164

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Nazwa produktu: Sezam łuskany

Data minimalnej trwałości: 01 2025

Numer partii: 23003716

Kod kreskowy: 5905617002230

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d’oro 100% Corn Pasta Fusilli

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d’oro 100% Corn Pasta Fusilli

Numer partii: 21 03 25 B

Data minimalnej trwałości: 21.03.2025

Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia

Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

09-11-2023

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)