Bakterie w tatarze, wybuchowy browar, gluten w sosie. Sanepid ostrzega
Najnowsze ostrzeżenia sanepidu dotyczące żywności to wykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym, zbyt dużym wysyceniem napoju piwnego dwutlenkiem węgla czy wykryciem obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji sosów.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej poniżej partii.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1801207
Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli: Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany, że producent tj. Browar Kormoran Sp. z o.o. wycofuje wskazaną poniżej partię bezalkoholowego napoju piwnego ze względu na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla, mogące doprowadzić do uszkodzenia ciała.
Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Kormoran Radler Gorzka Pomarańcza bezalkoholowy napój piwny 500 ml
Data minimalnej trwałości: 22.01.2025
Numer partii: 22.01.2025/A24/3
Producent: Browar Kormoran Sp. z o.o., Al. Gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Browar Kormoran Sp. z o.o. podjął dobrowolną decyzję o wycofaniu z rynku i od konsumentów przedmiotowej partii produktu. Na stronie internetowej firma skierowała komunikat do swoich klientów.
Producent współpracuje z podmiotami sprzedającymi wskazaną partię w celu wycofania.
Państwowa Inspekcja Sanitarna współpracuje z producentem oraz monitoruje proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu określonego w komunikacie. Zaleca się ostrożne obchodzenie się z produktem ze względu na ryzyko pękania butelek.
Browar Kormoran Sp. z o.o. poinformował klientów o możliwości zwrotu produktu z tej partii do sklepu, w którym został zakupiony.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:
WINIARY Sos Boloński 500g:
Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026
2. WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:
Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
3. WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g
Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Producent: Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania, by wycofać wyżej wymienione partie produktów z obrotu. Firma skierowała również komunikat do konsumentów zamieszczony na stronach internetowych:
Państwowa Inspekcja Sanitarna ściśle współpracuje z producentem w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności.
Zalecenia dla konsumentów:
Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie.
Producent prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 800 16 16 66 lub e-mail: cs@pl.nestle.com.
źródło: GIS
Udostępnij ten artykuł znajomym:
UdostępnijNapisz komentarz przez Facebook
Tagi: ostrzeżenie, Podkarpacie, sanepid
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz