Pogorszenie jakości wód po pożarze w Krośnie. Nowe informacje
KROSNO / PODKARPACIE. Wyniki pobranych przez CLB GIOŚ Oddział w Rzeszowie w dniu 12.07.2024 r. próbek wody i ścieków, w ramach prowadzonej przez inspektorów WIOŚ w Rzeszowie oceny skutków pożaru i jego wpływu na środowisko, wskazują na pogorszenie warunków fizycznych i warunków tlenowych wody oraz parametry obrazujące zasolenie wód. Stwierdzono również niewielkie obniżenie odczynu pH w badanych próbkach wody. Pogorszenie jakości wody zauważa się głównie w próbce wody pobranej najbliżej źródła zanieczyszczenia – rzeka Lubatówka w okolicy kładki w rejonie ul. Wyszyńskiego w Krośnie.
Wypływające z wylotu kolektora ścieki (wody popożarnicze) zawierały znaczne wartości stężeń substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska. Wyniki pomiarów wody wykazały wzrost wartości oznaczonych wskaźników zanieczyszczeń, m.in. takich jak: naftalen, antracen, fluoranten, benzo(a)piren, zarówno w próbce wody pobranej w rzeki Lubatówka po przyjęciu wód popożarniczych, jak i w próbce wody pobranej z rzeki Wisłok. Oznaczone wartości tych substancji w próbce wody pobranej powyżej odprowadzania ścieków (wód popożarniczych) znajdowały się na niskim poziomie.
Uzyskane wyniki pomiarów wykazały pogorszenie jakości badanych wód powierzchniowych po przyjęciu ścieków (wód popożarniczych) powstałych w wyniku akcji ratowniczo-gaśniczej sklepu przy ul. Bieszczadzkiej w Krośnie, co potwierdza niekorzystny wpływ zaistniałego zdarzenia na okoliczne wody powierzchniowe. Wysokie temperatury i niska zawartość tlenu rozpuszczonego w wodzie mogą powodować zjawisko śnięcia ryb. W próbkach wody pobranych najdalej źródła zanieczyszczenia zauważa się mniejszy wpływ odprowadzanych ścieków i lepsze warunki tlenowe.
Kolejne oględziny oraz pobór próbek wód i ścieków w rejonie pożaru w Krośnie zostały przeprowadzone w dniach 13.07.2024 r. oraz 18.07.2024 r. Analizy laboratoryjne pobranych próbek są w toku.
źródło: materiały nadesłane
foto. Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Krośnie
20-07-2024
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz