REKLAMA
REKLAMA

Bakterie w tatarze, wybuchowy browar, gluten w sosie. Sanepid ostrzega

Najnowsze ostrzeżenia sanepidu dotyczące żywności to wykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym, zbyt dużym wysyceniem napoju piwnego dwutlenkiem węgla czy wykryciem obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji sosów.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 1801207

Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli: Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.



Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany, że producent tj. Browar Kormoran Sp. z o.o. wycofuje wskazaną poniżej partię bezalkoholowego napoju piwnego ze względu na ryzyko uszkodzenia (wybuchu) butelek spowodowane prawdopodobnie zbyt dużym wysyceniem produktu dwutlenkiem węgla, mogące doprowadzić do uszkodzenia ciała.

Szczegóły dotyczące produktu: Nazwa produktu: Kormoran Radler Gorzka Pomarańcza bezalkoholowy napój piwny 500 ml

Data minimalnej trwałości: 22.01.2025

Numer partii: 22.01.2025/A24/3

Producent: Browar Kormoran Sp. z o.o., Al. Gen. Władysława Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Browar Kormoran Sp. z o.o. podjął dobrowolną decyzję o wycofaniu z rynku i od konsumentów przedmiotowej partii produktu. Na stronie internetowej firma skierowała komunikat do swoich klientów.

Producent współpracuje z podmiotami sprzedającymi wskazaną partię w celu wycofania.

Państwowa Inspekcja Sanitarna współpracuje z producentem oraz monitoruje proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać produktu określonego w komunikacie. Zaleca się ostrożne obchodzenie się z produktem ze względu na ryzyko pękania butelek.

Browar Kormoran Sp. z o.o. poinformował klientów o możliwości zwrotu produktu z tej partii do sklepu, w którym został zakupiony.



Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.

Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktów:

WINIARY Sos Boloński 500g:

Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026

2. WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:

Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026

3. WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g

Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025

Producent: Nestlé Polska S.A. ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania, by wycofać wyżej wymienione partie produktów z obrotu. Firma skierowała również komunikat do konsumentów zamieszczony na stronach internetowych:

Państwowa Inspekcja Sanitarna ściśle współpracuje z producentem w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności.

Zalecenia dla konsumentów:

Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie.

Producent prosi konsumentów, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, bądź w przypadku jakichkolwiek pytań: tel.: 800 16 16 66 lub e-mail: cs@pl.nestle.com.

źródło: GIS

15-07-2024

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Komentarze wyróżnione:
(zarejestrowanych czytelników)

Kupują !2024-07-15 11:20:21
0 0
Kto kupuje tatara po terminie ważności lub to świństwo w podobnych napojach.
Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy (0)
Pokaż więcej komentarzy (0)