REKLAMA
REKLAMA

Kulinarne Podróże z Figą

… Przychylam się do myśli Sokratesa, ale dobrze zjeść coś oryginalnego też lubię. Dlatego zawsze gdy mam okazję, jem coś, czego jeszcze w życiu nie próbowałam (…)


Wakacje, urlopy, wspomnienia i szczęśliwe powroty do domu. Opalone buzie, roześmiane oczy pełne fantastycznych wspomnień i tęsknota za smaczną kuchnią z oryginalnymi przepisami. Tym właśnie zainspirowaliście nas drodzy klienci do pomysły podróży kulinarnych w naszej restauracji.

Aby ocalić wspomnienia, zapraszamy w niezapomnianą podróż kulinarną.

Zaczynamy od węgierskiego gulaszu, ale chcemy też zaskoczyć smakiem paelli, by przywołać gorące hiszpańskie wspomnienia.

Włoska lassagne i pasta z cukinią na pewno wzbudzą tęsknotę za maleńkim espresso.

Umówmy się za zasmakowanie jednej z najzdrowszych kuchni świata – kuchni chińskiej:

  • KANTOŃSKIEJ: charakteryzującej się z dań przygotowanych z ryżu oraz drobno posiekanych innych składników, szybko smażonych w wokach;
  • SYCZUAŃSKIEJ: pochodzącej z regionów Chin zachodnich, której swoistymi przysmakami są dania pikantne;
  • PEKIŃSKIEJ: której podstawowym składnikiem jest makaron, a co ciekawe ryż używany jest dość rzadko.

Chcielibyśmy też podzielić się z Państwem niespotykanym smakiem arabskiej mlohiji. Było to jedno z pierwszych dań, jakie nauczył nas kiedyś nasz przyjaciel z Jordanii – Raid :) Jehzlaen annek Raid!

 

Nie sposób też zapomnieć zapachu jaśminu w tunezyjskich wioskach i gościnnych tubylców zapraszających w swe skromne progi. Jednak najbardziej w pamięci utkwił nam pyszny kuskus w jednej z restauracji w porcie El Kantoui, serwującej oryginalne tunezyjskie i marokańskie dania, bazujące na tej właśnie kaszy, której smakiem z dodatkiem pysznego sosu mięsno-warzywnego, skropionego delikatnie perlistą ciecierzycą chcielibyśmy się z Państwem podzielić.

Anyż, goździki, cynamon i chili, przyprawy te na pewno przywracają wspomnienia z wakacji w odległym Meksyku. Kuchnia meksykańska to różnorodność smaków, a podstawowa zasada to wyraźny aromat potraw i sosów jakie chcielibyśmy Państwu przybliżyć by zgłębić tajniki tej różnorodnej, zaskakującej tak jak kultura, przyroda i ludność tego intrygującego kraju kuchni.

Smaki Francji to trudny wybór, ślimaki czy żabie udka, a może moule w porach…

Z Francji wracamy do Polski i polecamy…. pierogi oraz dania z naszego menu.

Menu dostępne w weekendy (od piątku do niedzieli od godz. 18:00)

Figa z Makiem

ul. Kościuszki 34
38-500 Sanok

tel. 13 46 43 979
www.figazmakiem.sanok24.pl

08-11-2012

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij


Napisz komentarz przez Facebook