Sukces uczennicy sanockiego Ekonomika (ZDJĘCIA)

SANOK / PODKARPACIE. W dniach 1-3 marca 2013 r. odbył się w Krakowie XIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pt., „Gotuję z pasją i fantazją”. Aleksandra Grządziel z Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku znalazła się w gronie laueatów.

W konkursie wzięło udział ponad 20 szkół z Polski i oraz szkoły z Niemiec, Francji, Słowacji.

Współtwórcami konkursu są Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Klub Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Polskich Barmanów, Agencja Rynku Rolnego, sponsorem zaś Stowarzyszenie Doliny Karpia.

Zadaniem obowiązkowym uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z karpia zatorskiego wg autorskiego przepisu. Aleksandra Grządziel z technikum żywienia w Ekonomiku przygotowała karpia nadziewanego bakaliami pieczonego w cieście oraz koktajl z gotowanym kurczakiem.

W trakcie konkursu uczniów oceniali mistrzowie kuchni za: organizację i tempo pracy, kreatywność, estetykę podania, prezentację umiejętności kulinarnych. Ola znalazła się w gronie laureatów tego prestiżowego konkursu i została wyróżniona za kreatywność i profesjonalizm w pracy. Jury zachwyciło się przygotowanym przez nią karpiem doceniając nie tylko walory smakowe, estetykę podania ale również poziom trudności wykonania potrawy. Jej przepis zostanie opublikowany wśród innych nagrodzonych przez Stowarzyszenie Doliny Karpia.

Uczennicę do konkursu przygotowała Małgorzata Błażejowska.

źródło: materiały nadesłane

|
Ergo Hestia

Napisz komentarz:

Jeśli chcesz, aby przy Twoim komentarzu pojawił się avatar, zarejestruj swój adres e-mail w gravatar.com.
"UWAGA! Komentarze niezgodne z regulaminem serwisu nie będą publikowane. Zachęcamy do kulturalnego wyrażania opinii na temat artykułów oraz unikania personalnych ataków słownych."