REKLAMA
REKLAMA

Ogólnopolski sukces Zuzanny i Pauliny w konkursie kulinarnym! (FOTO)

W konkursie organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp”, uczennice Zespołu Szkół nr 5 w Sanoku Zuzanna Błaszak oraz Paulina Gawrecka z kl. 3 zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych, zajęły 4 miejsce ex aequo razem z Technikum „Lider” w Lublinie (miejsca 3 nie przyznano). Koordynatorem dziewczyn była Pani Sabina Dziuba.

W konkursie startowało 71 drużyn z różnych miejscowości w Polsce i dziewczyny otrzymały 37 pkt na 40 możliwych do zdobycia. Do wymarzonego I miejsca zabrakło tylko 2 pkt.

Widać więc, że konkurs był na wysokim poziomie a nasze uczennice swoją pasją i zainteresowaniami pokazały, że stać je na wiele. Ich potrawy zostaną zaprezentowane w okazjonalnym albumie, który również otrzymają, jako pamiątkę po konkursie wraz z innymi nagrodami.

Zadaniem konkursu było przygotowanie przez zespół dwuosobowy młodych kucharzy, w szkolnej pracowni dwóch potraw w tym jedną autorską, a drugą – wybraną spośród 10 potraw wskazanych przez Organizatora, wykonanie zdjęć, opis i przesłanie na konkurs.

Pomoc i zdjęcia Monika Lemko – ‘Moniki Smakołyki’.

Rolada z karpia w wytrawnym wydaniu

Rolada z pesto, chipsami i pesto z przepisu zaproponowanego przez organizatorów na stronie Pan Karp – OtoKarp, została przygotowana, a forma podania jest uczennic improwizacją. Przystawka nie tylko intryguje ciekawym wyglądem, ale przede wszystkim ujmuje fantastycznym smakiem. To prawdziwa karpiowa rewolucja smaku. Całość jest prosta do wykonania, a efekt jest fantastyczny, jest to zaskakujące połączenie składników, które idealnie smakowo współgra. Takie danie z pewnością nadaje się na przyjęcia.

Pierogi z karpiem i grzybami limonkową nutą

Pirogi z karpia, grzybów, z chrupiącymi pistacjami z wyczuwalną nutą limonki i Kaffiru, podane z oliwą koperkową, to absolutnie przepyszne danie, które zabiera kubki smakowe w niesamowitą kulinarną podróż. Obok tego dania nie można przejść obojętnie!

Ta nietuzinkowe pierogi będą doskonałe na codzienny obiad, także na kameralne, eleganckie przyjęcie, ale również na wigilię. Idealna o każdej porze roku, dla wszystkich wielbicieli niecodziennych, zaskakujących smaków karpia.

Jeszcze raz gratulujemy!

materiały nadesłane


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Dr Zbigniew Hałat: $zepionka czy terapia genowa? Co czeka kolejne pokolenia?

tvPolska

25-11-2021

Udostępnij ten artykuł znajomym:




Dodaj komentarz

Zaloguj się a:

  • Twój komentarz zostanie wyróżniony,
  • otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
  • czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.

| Zaloguj się
Pokaż więcej komentarzy (0)