REKLAMA
REKLAMA

Uważaj na opcję „Zaloguj się przez konto”!

3 kwietnia 2021 roku pojawiła się informacja o opublikowaniu w sieci danych użytkowników (w tym z Polski) portalu społecznościowego Facebook. W ostatnim okresie czasu odnotowano pierwsze próby logowań do innych serwisów internetowych poprzez wykorzystanie opcji „Zaloguj się przez konto Facebook”. Sprawcy korzystając z tej metody próbują zalogować się do innych serwisów wykorzystując dane użytkowników portalu Facebook.

Według ustaleń potencjalni pokrzywdzeni otrzymali w ostatnim okresie czasu na swoje skrzynki mailowe informacje o konieczności aktywacji konta. Dane zostały wykorzystane m.in. do prób aktywacji usługi streamingowej, co w konsekwencji mogłoby doprowadzić do pozyskania innych wrażliwych danych np. numerów kart płatniczych, numerów PESEL.

Każda osoba w przypadku otrzymania maila z linkiem do aktywacji nie powinna podejmować żadnej akcji. Jest to próba przejęcia konta przez sprawców z możliwością przejęcia naszych danych.

PAMIĘTAJMY:

  • regularnie dokonujmy zmian haseł dostępu do swoich zasobów cyfrowych;
  • stosujmy uwierzytelnianie dwuskładnikowe wszędzie tam gdzie jest to możliwe.

Grafika poglądowa

Biuro do Walki z Cyberprzestępczością KGP

12-04-2021

Udostępnij ten artykuł znajomym:




Dodaj komentarz

Zaloguj się a:

  • Twój komentarz zostanie wyróżniony,
  • otrzymasz punkty, które będziesz mógł wymienić na nagrody,
  • czytelnicy będa mogli oceniać Twoją wypowiedź (łapki),
lub dodaj zwykły komentarz, który zostanie wyświetlany na końcu strony, bez możliwosci głosowania oraz pisania odpowiedzi.
Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.

| Zaloguj się
Pokaż więcej komentarzy (0)