Salmonella w popularnych czekoladkach
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o rozszerzeniu dobrowolnego wycofania wyprodukowanych przez belgijski zakład firmy Ferrero produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium.
Wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu. Produkty wprowadzone na rynek Polski z tego zakładu są określone poniżej.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów (aktualizacja na podstawie informacji Ferrero Polska Commercial z dnia 11.04.2022):
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli.
Ferrero Polska Commercial podjęła następujące działania:
- Poinformowała klientów i rozpoczęła proces wycofywania wyżej wymienionych produktów z rynku,
- Poinformowała operatorów logistycznych w celu zablokowania i odizolowania wyżej wymienionych produktów w magazynach,
- Poinformowała media,
- Poinformowała konsumentów na stronach internetowych,
- Poinformowała poprzez intranet swoich pracowników,
- Zapewnia obsługę konsumentów za pośrednictwem serwisu konsumenckiego:
Infolinia: 801 550 550
Adres e-mail: serwis.konsumencki@ferrero.com
Grupa Ferrero wyżej wymienione działania podjęła na wszystkich zainteresowanych rynkach w sposób skoordynowany i jednolity,
Grupa Ferrero na bieżąco monitoruje na rynkach i niezwłocznie podejmuje adekwatne działania.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktów z rynku.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
źródło: GIS / red.
12-04-2022
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz