Międzynarodowy sukces „Ekonomika”

SANOK. W dniu 23 marca 2011r. w Humennem na Słowacji odbył się Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny MAJSTRO GASTRO, w którym udział wzięli przyszli adepci sztuki kulinarnej i kelnerskiej.

W pracowniach gastronomicznych Szkoły Hotelowych Usług w Humennem, w szranki stanęło 50 najlepszych uczniów polskich, słowackich i ukraińskich szkół, prezentując swoje umiejętności przed jury i publicznością.

Reprezentacja Technikum Żywienia z sanockiego „Ekonomika” przygotowana do zawodów przez nauczycieli: M. Drwal i K. Indyka, wywalczyła I miejsce (Sebastian Kafara) i III (Jakub Kiniorski) w zawodzie kelner oraz I miejsce w kategorii kucharz (Magdalena Kobrzeniecka).

Konkursowe zadania obejmowały między innymi: precyzyjne serwowanie napojów, nakrywanie stołów na różne okazje, profesjonalną obsługę konsumenta oraz przygotowanie zakąsek zimnych i dań gorących.

Komisja jurorska w kategorii kelner oceniała całokształt pracy uczestnika, dużą wagę przywiązując do sprawności, dokładności i stylu prezentacji pracy. Sędziowie w zawodzie kucharz wysoko punktowali kreatywne wykorzystanie i łączenie różnych surowców oraz wyszukaną prostotę przygotowanych dań.

Sebastian Kafara, zdobywca I miejsca w kategorii kelner, zapytany o wrażenia z konkursu, powiedział: Zawody były wspaniałym przeżyciem. Możliwość przyglądania się utalentowanym kolegom i koleżankom przy pracy jest niezwykle inspirującym doświadczeniem. Jest to dla mnie szczególnie ważne, ponieważ właśnie przygotowuję się do finału Olimpiady Młodych Barmanów w Warszawie.

Dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku – pani Maria Pospolitak jest dumna z kolejnych, wielkich sukcesów swoich uczniów.

|
Ergo Hestia

Napisz komentarz:

Jeśli chcesz, aby przy Twoim komentarzu pojawił się avatar, zarejestruj swój adres e-mail w gravatar.com.
"UWAGA! Komentarze niezgodne z regulaminem serwisu nie będą publikowane. Zachęcamy do kulturalnego wyrażania opinii na temat artykułów oraz unikania personalnych ataków słownych."