Ogólnopolski sukces kucharzy „Ekonomika” (ZDJĘCIA)

SANOK / PODKARPACIE. W murach Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu odbył się XI Ogólnopolski Pokaz Regionalnych Stołów Wigilijnych –„ Gwiazdka 2012”. Komisja konkursowa doceniła kunszt kulinarny uczniów sanockiego „Ekonomika”, przyznając im 1. miejsce w dwóch kategoriach.

Impreza wpisała się już w ogólnopolski kalendarz konkursów gastronomicznych i co roku przyciąga  na trzydniowe spotkania delegacje szkół ponadgimnazjalnych.

Do konkursu przystąpili reprezentanci 26 szkół o profilu gastronomicznym z różnych stron Polski oraz 2 drużyny z Ukrainy.

Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw wigilijnych i aranżacja stołu wigilijnego na stoisku regionalnym. Swój kulinarny talent zaprezentowali również uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku w składzie: Aleksandra Grządziel, Mariusz Małek, Jakub Śliwka i Przemysław Bielak. Zaprezentowane i przygotowane przez uczniów „Ekonomika” dania: pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, zupa grzybowa z łazankami, karp pieczony w migdałach, kwasówka, gołąbki ziemniaczane, kapusta z grzybami, fasola ze śliwkami, sernik, piernik, proziaki, chleb na zakwasie, zachwyciły jury. Komisja konkursowa, którą tworzyli mistrzowie gastronomii pod przewodnictwem dr Romana Dawida Taubera wysoko oceniła profesjonalizm młodych adeptów kulinarnych, ich organizację pracy i sposób prezentacji regionu. Przyznano 1. miejsce dla ZS nr 1 z Sanoka w dwóch kategoriach konkursowych.

Duma tym większa, że w historii konkursu, żadna szkoła w Polsce nie osiągnęła takich wyników.

Swój udział w zwycięstwie mają także nauczyciele, pani Małgorzata Błażejowska i pani Agata Wójcik, pod okiem których przyszli mistrzowie sztuki kulinarnej przygotowali się do konkursu.

źródło: ZS1 Sanok

|
Ergo Hestia

Napisz komentarz:

Jeśli chcesz, aby przy Twoim komentarzu pojawił się avatar, zarejestruj swój adres e-mail w gravatar.com.
"UWAGA! Komentarze niezgodne z regulaminem serwisu nie będą publikowane. Zachęcamy do kulturalnego wyrażania opinii na temat artykułów oraz unikania personalnych ataków słownych."