Apel Inspektora Sanitarnego, dotyczący zatruć pokarmowych

08-05-2013

SANOK / PODKARPACIE. Tradycyjnie w miesiącu maju rozpoczyna się okres Komunii Świętych oraz przyjęć organizowanych z tej okazji. Corocznie , w tym właśnie okresie rejestruje się zwiększoną liczbę zachorowań na zatrucia pokarmowe.

Zatrucia pokarmowe są to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie i ich toksyny, wirusy.
Ich przebieg jest zwykle gwałtowny i objawiać  się może bólami brzucha, nudnościami, biegunką, wysoką temperaturą. Są groźne dla wszystkich bez względu na wiek, kondycję fizyczną czy odporność organizmu.

Zachorowania te powodują określone straty zdrowotne, moralne oraz materialne. Podstawowa przyczyna zakażeń pokarmowych jest banalna. To brak higieny u producentów żywności, w naszej kuchni domowej i w kuchniach lokali gastronomicznych sprzyja rozmnażaniu się bakterii w pożywieniu. Zagrożenie zwiększa ciepła pora roku.

Aby zatrucia pokarmowe nie były przykrym finałem rodzinnej uroczystości należy przestrzegać podstawowych zasad higieny co pozwoli na zminimalizowanie ryzyka ich wystąpienia:Z
– do produkcji potraw używać surowców świeżych, z wiadomych źródeł pochodzenia
– zrezygnować z produkcji majonezów, mas do ciast na bazie surowych jajek
– zapewnić warunki chłodnicze do przechowywania wyprodukowanych potraw
– przestrzegać higieny osobistej przy produkcji posiłków

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sanoku
lek.med. Stanisław Kwolek

foto: sxc.hu

FORGA

Napisz komentarz:

Dodając komentarz akceptujesz postanowienia regulaminu.