Świąteczne życzenia od sanockich przedszkolaków (FILM)

SANOK / PODKARPACIE. Grudniowe Święto – jedyne i niepowtarzalne. Ciągle niby takie same,  a jednak każdego roku inne. Kiedy zaczyna się  niecodzienna krzątanina,  a z  każdego niemal  domu  dochodzi   zapach pieczonego  ciasta i  dźwięki  kolęd,  wszyscy bezwiednie  poddają się tej świątecznej magii. Jak nigdy  cieszy nas  aromat   pierników, a przygotowany przez siebie stroik  urasta do rangi  arcydzieła.

Do tego  jeśli ktoś potrąci nas na ulicy, my zamiast kąśliwej uwagi mówimy
z uśmiechem – nic nie szkodzi.  To nic, że ten magiczny czas trwa tak krótko, że nie może zagościć na stałe w codziennym życiu. Ważne jest, że przytrafia się nam przynajmniej raz w roku  i co roku do nas powraca, przynosząc tę samą treść i to samo przesłanie.

Na ten czas – dzieci z Przedszkola nr 2  w Sanoku przygotowywały  okolicznościowe kartki,  wyklejały choinkowe ozdoby i łańcuszki, oraz  piekły pierniki modelując je własnoręcznie i z ogromnym zaangażowaniem.
Była opowieść o cichej nocy i Dzieciątku, którego narodziny symbolizują radość i nowe życie, a grupka 6-latków podtrzymując świąteczny nastrój, wyczarowywała na dzwonkach chromatycznych bożonarodzeniowe kolędy.

Do świątecznych życzeń dołączamy  przepis na pierniki, które im dłużej są przechowywane tym są smaczniejsze, bo smakiem i zapachem przypominają grudniowe święta.

Składniki:
1- kg mąki, 1 kostka margaryny, 5 jajek, 2 szklanki cukru, 1 średni słoik miodu,
1 małe opakowanie kakao,2 przyprawy do piernika,1 łyżka cynamonu
( lub 1-2 goździki), 1,5 łyżki amoniaku, 2 łyżki kawy, 2 łyżki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Margarynę roztapiamy i odstawiamy, by ostygła. Amoniak rozpuszczamy
w odrobinie zimnej wody. Kawę zaparzamy w pół szklanki wody (chłodzimy). Do mąki dodajemy kolejno: margarynę, jajka, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, (lub goździki),  amoniak, proszek do pieczenia, esencję kawową. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wyciągamy z lodówki. Dokładnie wyrabiamy , raz jeszcze, aż osiągnie tmp pokojową. Wycinamy foremką ciasteczka pieczemy ok. 10 min w tmp 180*C.

materiał nadesłany,
realizacja filmu: Krzysztof Małek

Nasze Boże Narodzenie

 

Przedszkolaki przygotowują się do świąt (FILM)

 


Grudniowe Święto – jedyne i niepowtarzalne. Ciągle niby takie same, a jednak każdego roku inne. Kiedy zaczyna się niecodzienna krzątanina, a z każdego niemal domu dochodzi zapach pieczonego ciasta i dźwięki kolęd, wszyscy bezwiednie poddają się tej świątecznej magii. Jak nigdy cieszy nas aromat pierników, a przygotowany przez siebie stroik urasta do rangi arcydzieła.

Do tego jeśli ktoś potrąci nas na ulicy, my zamiast kąśliwej uwagi mówimy
z uśmiechem – nic nie szkodzi. To nic, że ten magiczny czas trwa tak krótko, że nie może zagościć na stałe w codziennym życiu. Ważne jest, że przytrafia się nam przynajmniej raz w roku i co roku do nas powraca, przynosząc tę samą treść i to samo przesłanie.

 

Na ten czas – dzieci z Przedszkola nr 2 w Sanoku przygotowywały okolicznościowe kartki, wyklejały choinkowe ozdoby i łańcuszki, oraz piekły pierniki modelując je własnoręcznie i z ogromnym zaangażowaniem.
Była opowieść o cichej nocy i Dzieciątku, którego narodziny symbolizują radość i nowe życie, a grupka 6-latków podtrzymując świąteczny nastrój, wyczarowywała na dzwonkach chromatycznych bożonarodzeniowe kolędy.

 

Do świątecznych życzeń dołączamy przepis na pierniki, które im dłużej są przechowywane tym są smaczniejsze, bo smakiem i zapachem przypominają grudniowe święta.

 

Składniki

1- kg mąki, 1 kostka margaryny, 5 jajek, 2 szklanki cukru, 1 średni słoik miodu,
1 małe opakowanie kakao,2 przyprawy do piernika,1 łyżka cynamonu
( lub 1-2 goździki), 1,5 łyżki amoniaku, 2 łyżki kawy, 2 łyżki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Margarynę roztapiamy i odstawiamy, by ostygła. Amoniak rozpuszczamy
w odrobinie zimnej wody. Kawę zaparzamy w pół szklanki wody (chłodzimy). Do mąki dodajemy kolejno: margarynę, jajka, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, (lub goździki), amoniak, proszek do pieczenia, esencję kawową. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wyciągamy z lodówki. Dokładnie wyrabiamy , raz jeszcze, aż osiągnie tmp pokojową. Wycinamy foremką ciasteczka pieczemy ok. 10 min w tmp 180*C.

 

 

 

 

 

 

 

Ergo Hestia

Napisz komentarz:

Jeśli chcesz, aby przy Twoim komentarzu pojawił się avatar, zarejestruj swój adres e-mail w gravatar.com.
"UWAGA! Komentarze niezgodne z regulaminem serwisu nie będą publikowane. Zachęcamy do kulturalnego wyrażania opinii na temat artykułów oraz unikania personalnych ataków słownych."