Od ziarenka do bochenka (ZDJĘCIA)

25 września w Szkole Podstawowej w Zagórzu,  wraz z nadejściem jesieni, w ramach realizowanego projektu – „Folkowe cztery pory roku z Oskarem Kolbergiem”,  uczniowie klas O-III uczestniczyli w  spotkaniu pod hasłem – „Od ziarenka do bochenka” i „W babcinej spiżarni”.

O staropolskich zwyczajach i tradycjach związanych z chlebem, w ciekawy  i obrazowy sposób, opowiedziała dzieciom zaproszona przez Miejsko-Gminną Bibliotekę Publiczną w Zagórzu Pani Teresa Kułakowska. Podczas spotkania uczniowie mieli też okazję poznać i pooglądać sprzęty, których używano w dawnych gospodarstwach domowych do wypieku chleba i przygotowania przetworów na zimę. Następnie wszystkie dzieci pod opieką wychowawców oraz dzięki pomocy rodziców piekły rogaliki i bułeczki a także własnoręcznie kisiły kapustę.

Ten pełen wrażeń dzień zakończył się degustacją własnych wypieków i zaopatrzeniem domowej spiżarni w słoiczek kiszonej kapusty.

Również w ramach realizacji założeń wspomnianego na wstępie projektu, odbyły się dwie wycieczki. Klasa III b wraz z wychowawcą – p. Aleksandrą Macko uczestniczyła w lekcji muzealnej w Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych zaś uczniowie klasy II b, pod opieką p. Joanny Strzeleckiej mogli zgłębić tajniki wypiekania różnego rodzaju pieczywa i ciast podczas wizyty w Piekarni Szelców w Lesku.

dsc_0018

Picture 1 of 9

,,Czy to wstyd podziwiać
I zatrzymać się w zachwycie?
Przecież zboże, to chleb,
A chleb, to życie!”

autor  B. Krówka

materiały nadesłane

|
Ergo Hestia

Napisz komentarz:

Jeśli chcesz, aby przy Twoim komentarzu pojawił się avatar, zarejestruj swój adres e-mail w gravatar.com.
"UWAGA! Komentarze niezgodne z regulaminem serwisu nie będą publikowane. Zachęcamy do kulturalnego wyrażania opinii na temat artykułów oraz unikania personalnych ataków słownych."