REKLAMA
REKLAMA

„Ekonomik” zakończył stary rok mocnym akcentem

SANOK/POZNAŃ. W dniach od 7 do 10 grudnia 2011 roku grupa uczniów z Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku uczestniczyła w X Ogólnopolskim Konkursie Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2011”.

Potyczki zorganizowała Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Uczestnikami pokazu były szkoły ponadgimnazjalne o profilu gastronomicznym i hotelarskim z całego kraju m. in. z Kaszub, Pomorza Zachodniego, Mazowsza,  Wielkopolski, Małopolski, Podkarpacia – łącznie w finale konkursu wzięły udział 24 drużyny.

Zadaniem uczestników było przygotowanie stołu wigilijnego w tradycyjnej wiejskiej izbie. Sporządzone zostały również tradycyjne potrawy świąteczne, które były prezentowane podczas Bufetu Regionalnego. Zaproponowane i przyrządzone przez uczniów „Ekonomika” dania: zupa grzybowa z łazankami, kwasówka z kaszą jęczmienną, kutia, rybie skibki, gołąbki ziemniaczane, pierogi z kaszą gryczaną, kapusta z grzybami, zawijańce sanockie, piernik, sernik mogły zadowolić najbardziej wybredne podniebienia.

Młodzież ZS nr 1 pomimo poważnej konkurencji zajęła II miejsce. Postawa uczniów, aranżacja stołu wigilijnego i pyszne potrawy zachwyciły wszystkich. Pasja i zaangażowanie młodzieży przyczyniły się do promowania naszego regionu wśród uczestników i zaproszonych gości  nie tylko z Polski, ale i różnych zakątków świata.

Uczniowie zdobyli nie tylko sympatię jury, JM Rektora, pracowników i studentów poznańskiej uczelni lecz także szeregu znakomitych gości zaproszonych na uroczystości związane z konkursem.

– Jestem dumna z zajęcia przez młodzież II miejsca. Ten konkurs jest dowodem na to, że nasi uczniowie potrafią wykorzystać wiedzę teoretyczną w praktyce i że ich umiejętności są na najwyższym poziomie. Gratuluję nauczycielom: p. Agacie Wójcik, p. Monice Drwal, p. Krzysztofowi Indykowi – powiedziała Maria Pospolitak dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Sanoku.

28-12-2011

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)

Tagi: ,