REKLAMA
REKLAMA

BIESZCZADY: Trzykrotnie filtrowana woda w Polańczyku. Powracające skażenia w sieci to już przeszłość

GMINA SOLINA / PODKARPACIE. W Polańczyku sfinalizowano modernizację stacji uzdatniania wody. Inwestycja kosztowała 1,5 mln złotych. W końcu udało się rozwiązać problem skażeń wody groźną bakterią Clostridium, z którymi borykali się mieszkańcy, turyści, kuracjusze i samorządowcy przez ostatnie dwa lata.

Pod koniec stycznia w gminie Solina zakończyła się realizacja zadania pod nazwą „Przebudowa i remont stacji uzdatniania wody w miejscowości Polańczyk”.

Inwestycja, którą udało się wykonać, ma kluczowe znaczenie dla naszej gminy. Właśnie w tym miejscu uzdatniana jest do spożycia woda, która trafia do miejscowości: Polańczyk, Myczków i Berezka. Koszt przedsięwzięcia to prawie 1,5 mln złotych – mówi Adam Piątkowski, wójt gminy Solina.

Jak zapewnia samorządowiec zastosowano jedną z najnowocześniejszych metod – ultrafiltracji – zapewniającą odpowiednią jakość wody do spożycia, zarówno pod względem parametrów fizykochemicznych jak i bakteriologicznych.

Warto podkreślić, że oczyszczanie wody będzie realizowane w trzech etapach. Pierwszy z nich to tzw. filtry pospieszne – piaskowanie, drugi – wspomniana ultrafiltracja, zaś trzeci – użycie lamp UV, które likwidują pozostałe bakterie.

Inwestycja jest niejako rozwiązaniem wielkiego problemu, z którym borykali się zarówno mieszkańcy, turyści, kuracjusze i władze gminy. Od dwóch lat skażenia niebezpieczną bakterią Clostridium w okresie stycznia i lutego były zmorą gminy. Wówczas instalacja wymagała dezynfekcji, były kłopoty z dostępem do bieżącej wody i co najgorsze, problem nawracał. Obecnie ma on byc juz melodią przeszłości.

W perspektywie dwóch lat w gminie Solina ma zostać ukończona jeszcze jedna, ważna inwestycja. Aktualnie trwa procedura przetargowa dotycząca budowy nowej oczyszczalni ścieków dla Polańczyka i trzech kolejnych miejscowości. Przedsięwzięcie to bagatela 25 milionów złotych.

02-02-2018

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)