CHMIELNIK / PODKARPACIE. W Chmielniku koło Rzeszowa obok Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej utworzone zostało Centrum Edukacji Ekologicznej Polski Wschodniej im. św. Franciszka z Asyżu. Jest to pierwsza w regionie szkoła branżowa przygotowująca do zawodu Rolnik ekologicznej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Szkoła działa na dotychczasowej bazie Społecznego Gimnazjum Doliny Strugu oraz Szkoły Liderów, zmodernizowanej i powiększonej o segment z internatem.

Uczniowie w ramach nauki w Centrum Edukacji Ekologicznej będą poznawać różne aspekty szeroko pojętego nowoczesnego rolnictwa ekologicznego i zdobywać praktyczne umiejętności całego łańcucha procesu produkcji rolnej i hodowli w obiektach prowadzonych przez Centrum. Nasza szkoła zapewnia uczniom możliwość zdobywania praktycznych umiejętności zawodowych w oparciu o własne przedsięwzięcia:
– Ekologiczna Hodowla Bydła Rasy Galloway w Borówkach
– Ośrodek Upraw Ekologicznych – Chmielnik Pole
– Ekologiczna Masarnia i Dojrzewalnia Mięsa Wołowego w Błędowej Tyczyńskiej
– Ekologiczna Przetwórnia Owoców i Warzyw w Błędowej Tyczyńskiej
– Centrum Pszczelarstwa w Borówkach

Ekologiczne rolnictwo, by być opłacalnym, zyskownym i racjonalnym, wymaga stosowania specjalistycznej wiedzy, metod oraz technik produkcji. Tylko praktyka uczniów w rzeczywistych, działających miejscach praktyk połączona z potencjałem naukowo-badawczym Uniwersytetu Rzeszowskiego, jak też przy ścisłej współpracy z instytucjami i firmami działającymi w tej dziedzinie, pozwoli im poznać tajniki oraz bazować na doświadczeniu i wiedzy z różnych działów rolnictwa ekologicznego. Utworzenie szkoły jest odpowiedzią na zainteresowanie zawodem rolnika ekologicznego przez wielu młodych ludzi pragnących prowadzić certyfikowane gospodarstwa ekologiczne. Popyt na ekologiczne produkty roślinne i zwierzęce rośnie w Polsce, a w Unii Europejskiej przekracza podaż, a co za tym idzie, coraz większa grupa rolników planuje zdywersyfikować swoją działalność, aby stać się rolnikiem ekologicznym.
Więcej na stronie https://www.ekocentrum.edu.pl/

Tekst sponsorowany
źródło: materiały nadesłane