REKLAMA
REKLAMA

OTRZYMALIŚMY. Paragon za cukier ze Słowacji. „Tam można?” (ANKIETA)

SANOK / PODKARPACIE. W ostatnich dniach klienci sklepów spożywczych obserwują kolejne wzrosty cen cukru. O ile jeszcze tydzień temu, kilogram można było kupić za około 3,50 zł, to teraz trzeba liczyć się z wydatkiem rzędu 5 zł. Do naszej redakcji trafił paragon z jednego z marketów funkcjonujących na Słowacji. Cena za kilogramowe opakowanie oscyluje tam w okolicach 3,30 zł.

O kłopotach klientów z nabyciem cukru pisaliśmy tydzień temu tutaj:

Limity na cukier w popularnych sieciach

Przypomnijmy, że popularna sieć marketów spożywczych Biedronka, postanowiła wprowadzić limity zakupu cukru (20 lipca). Wynosi on 10 kg na jednego klienta i jeden paragon. Wcześniej na podobny krok zdecydowała się inna sieć spożywczych marketów Netto. Głównym powodem, dla którego kolejne sieci decydują się na limitowanie zakupu cukru ma być fakt, że zbyt często jest on nabywany w ilościach hurtowych, przez przedsiębiorców.

Media wciąż przekazują relacje z różnych sklepów, gdzie cukru dla klientów detalicznych zaczyna brakować. Półki świecą pustkami. Jedni przypisują to sezonowi na przetwory, inni upatrują kryzysu związanego z dostawami.

Za kwestie związane z zaopatrywaniem sklepów w cukier, według specjalistów ma odpowiadać ogólnoświatowa sytuacja, a przede wszystkim wojna w Ukrainie. Rosjanie blokują ukraińskie porty, wstrzymywany jest eksport zarówno surowców jak i komponentów koniecznych w procesie produkcji. Business Insider zaznacza, że z  tego powodu wzrosło zapotrzebowanie na towary żywnościowe w wielu częściach świata.

Od pewnego czasu obserwujemy, że w związku z malejącą dostępnością tego produktu na polskim rynku, niektórzy klienci nabywają w naszych sklepach niedetaliczne ilości cukru. Na podstawie analizy paragonów można stwierdzić, że nabywcami są przedsiębiorcy, a nie gospodarstwa domowe. To najlepszy dowód atrakcyjności ceny cukru w sieci Biedronka, jednak naszym celem jest zapewnienie jak największej dostępności tego produktu dla wszystkich klientów – informował serwis Onet.pl Marcin Hadaj, menedżer ds. komunikacji korporacyjnej w sieci Biedronka.

Jeszcze tydzień temu, kilogram cukru można było kupić w kilku miejscach za około 3,50 zł. Dzisiaj trzeba przyzwyczaić się do wydatku rzędu 5 zł za kilogram.

Do naszej redakcji przesłany został paragon z jednego ze spożywczych marketów funkcjonujących na Słowacji. Klient kupił 10 kg cukru za 6,90 euro. Cena za kilogram to zatem 0,69 euro czyli około 3,27 zł.

Dziś na Słowacji w popularnym markecie kupiłem cukier po 3,30 zł za kilogram. Tam można? – pyta retorycznie nasz Czytelnik.

Media rozpisują się też na temat ceny cukru w Niemczech. Szczeciński Super Express zauważa, że u naszych zachodnich sąsiadów cukier można kupić bez problemów za około 0,79 euro, czyli 3,75 zł. Z kolei Business Insider podaje, że z analizy Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH wykonanej dla tego serwisu wynika, że w pierwszym półroczu 2022 r. ceny wzrosły średnio o blisko 40%, a w samym tylko czerwcu — o niespełna 45%.

Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Dlaczego cukier jest coraz droższy i zaczyna go brakować? Zapraszamy do oddania głosu w naszej ANKIECIE oraz do dyskusji w komentarzach.

foto nagłówek: grafika poglądowa

Dlaczego Twoim zdaniem cukier jest coraz droższy i zaczyna go brakować?


Panika ludzi. Wykupywanie cukru winduje ceny i ogranicza dostępność
Na rynku jest za mało surowca
Sezon na przetwory
Inny powód
Już głosowałeś w tej ankiecie. Zobacz wyniki głosowania.
Pokaż wyniki głosowania.
Panika ludzi. Wykupywanie cukru winduje ceny i ogranicza dostępność (383)
Na rynku jest za mało surowca (19)
Sezon na przetwory (27)
Inny powód (102)
Zagłosuj.
27-07-2022

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij


Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Komentarze wyróżnione:
(zarejestrowanych czytelników)

Grzegorz442022-07-27 13:37:58
0 0
Robi się tak; Najpierw zasiewa się delikatne informacje w mediach, że jakiegoś produktu np.cukru może zabraknąć. Potem te informacje są coraz ostrzejsze. Potem przetrzymuje się cukier w magazynach,gdzie jest go oczywiście pod dostatkiem, uszczupla się zapasy w sklepach i winduje cenę...ludzie się rzucają na produkt ( w tym wypadku cukier). i robią tonowe zapasy,choć sam nie wiem po co ( czy on taki jest niezbędny dla zwykłego obywatela? )Z czasem ludzie przyzwyczajają do ceny, a cukier jest stopniowo wprowadzany po nowej już droższej cenie.Kolejny chwyt marketingowy. Pamiętamy z początków pandemi,jak nie miało być ryżu,kaszy,papieru itp. Walka była o to w marketach i sklepach. Teraz pewnie z tego się śmiejemy... I o to w tym chodzi. Wydutkać znowu naiwne społeczeństwo..
Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy (0)
Pokaż więcej komentarzy (0)