REKLAMA
REKLAMA

Bakterie salmonelli w chałwie. Ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w związku z wykryciem bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej.

– W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej. Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – przekazuje GIS.

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom

Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg 12.09/2

K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g 12.10/1K

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze działania wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W przypadku uzyskania informacji o zanieczyszczeniu innych produktów będą publikowane kolejne ostrzeżenia publiczne.

Wyłączny dystrybutor chałwy marki K-Classic tj. sieć Kaufland już w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. wycofał ze sprzedaży wszelkie produkty pochodzące od producenta – Elis Ali Eski, produkty objęte niniejszym ostrzeżeniem nie są już dostępne w sklepach Kaufland.

Kaufland zapewnia, że wszystkie produkty marki K-Classic pochodzące od dostawcy Elis Ali Eski, objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na nr partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup.
Zalecenia dla konsumentów:

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktów, nie powinni ich spożywać.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

GIS / red.

18-01-2024

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)