Zarząd województwa ogłosił konkurs na stanowisko dyrektora Skansenu

21-11-2013

SANOK / PODKARPACIE. We wtorek zarząd województwa podkarpackiego podjął decyzję, o ogłoszeniu konkursu na stanowisko dyrektora Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku. Obecnie funkcję dyrektora sprawuje Jerzy Ginalski.

O komentarz w sprawie poprosiliśmy burmistrza Sanoka Wojciecha Blecharczyka.

- Jerzy Ginalski to doskonały dyrektor. Jego działalność i zaangażowanie doprowadziło do tego, że sanockie Muzeum Budownictwa Ludowego jest jednym z najczęściej odwiedzanych obiektów muzealnych w Polsce, a ranga placówki nieustannie rośnie. To irracjonalność ze strony wicemarszałka Burka. Jak członek Rady Muzealnej przy Skansenie będę namawiał pozostałych jej członków do wyrażenia zdecydowanego sprzeciwu wobec takiej koncepcji zarządu województwa podkarpackiego – mówi Wojciech Blecharczyk, burmistrz Sanoka.

W dalszym ciągu oczekujemy na informacje z Urzędu Marszałkowskiego. Zaś Jerzy Ginalski obecnie przebywa w Warszawie, gdzie odbiera kolejne wyróżnienie w Ministerstwie Kultury. Więcej informacji wkrótce.