Sanepid ostrzega przed zatruciami pokarmowymi!
POWIAT SANOCKI. Okres wiosenny to sezon licznych przyjęć okolicznościowych (komunie, wesela, festyny). Corocznie w tym okresie rejestrujemy zwiększoną liczbę zachorowań na zatrucia pokarmowe.
Zatrucia pokarmowe to choroby wywołane spożyciem pokarmów zawierających chorobotwórcze bakterie, wirusy. Ich przebieg jest zwykle gwałtowny i objawiać się może bólami brzucha, nudnościami, biegunką, wysoką temperaturą.
Podstawowa przyczyna zakażeń pokarmowych to brak higieny w zakładach produkujących żywność, nieprzestrzeganie podstawowych zasad ostrożności przy przygotowywaniu posiłków w kuchni domowej, w kuchniach lokali gastronomicznych. Zagrożenie zwiększa ciepła pora roku.
Zachorowania te powodują określone straty zdrowotne, moralne oraz materialne. Aby zatrucia pokarmowe nie były przykrym finałem rodzinnej uroczystości apeluję do osób przygotowujących przyjęcia o przestrzeganie poniższych zasad:
-do produkcji potraw używać surowców świeżych, z wiadomych źródeł pochodzenia,
-zrezygnować z produkcji majonezów, mas do ciast na bazie surowych jajek,
-zapewnić warunki chłodnicze do przechowywania wyprodukowanych potraw,
-przestrzegać higieny osobistej przy produkcji posiłków.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sanoku
lek med. Stanisław Kwolek
08-05-2012
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz