Od ziarenka do bochenka (ZDJĘCIA)
25 września w Szkole Podstawowej w Zagórzu, wraz z nadejściem jesieni, w ramach realizowanego projektu – „Folkowe cztery pory roku z Oskarem Kolbergiem”, uczniowie klas O-III uczestniczyli w spotkaniu pod hasłem – „Od ziarenka do bochenka” i „W babcinej spiżarni”.
O staropolskich zwyczajach i tradycjach związanych z chlebem, w ciekawy i obrazowy sposób, opowiedziała dzieciom zaproszona przez Miejsko-Gminną Bibliotekę Publiczną w Zagórzu Pani Teresa Kułakowska. Podczas spotkania uczniowie mieli też okazję poznać i pooglądać sprzęty, których używano w dawnych gospodarstwach domowych do wypieku chleba i przygotowania przetworów na zimę. Następnie wszystkie dzieci pod opieką wychowawców oraz dzięki pomocy rodziców piekły rogaliki i bułeczki a także własnoręcznie kisiły kapustę.
Ten pełen wrażeń dzień zakończył się degustacją własnych wypieków i zaopatrzeniem domowej spiżarni w słoiczek kiszonej kapusty.
Również w ramach realizacji założeń wspomnianego na wstępie projektu, odbyły się dwie wycieczki. Klasa III b wraz z wychowawcą – p. Aleksandrą Macko uczestniczyła w lekcji muzealnej w Muzeum Młynarstwa i Wsi w Ustrzykach Dolnych zaś uczniowie klasy II b, pod opieką p. Joanny Strzeleckiej mogli zgłębić tajniki wypiekania różnego rodzaju pieczywa i ciast podczas wizyty w Piekarni Szelców w Lesku.
,,Czy to wstyd podziwiać
I zatrzymać się w zachwycie?
Przecież zboże, to chleb,
A chleb, to życie!”
autor B. Krówka
materiały nadesłane
06-10-2014
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz