REKLAMA
REKLAMA

Jak domowymi sposobami wzmocnić odporność przed zimą?

Sezon jesienno-zimowy to dla naszej odporności nie lada wyzwanie. Zewsząd atakują nas chorobotwórcze wirusy, a przy obniżonej odporności organizmu o infekcję wyjątkowo łatwo. Jednak jeżeli wzbogacimy naszą dietę odpowiednimi, naturalnymi produktami spożywczymi, możemy skutecznie chronić siebie i swoją rodzinę przed zachorowaniem na przeziębienia czy grypę. Wśród naszych różnorodnych i smacznych propozycji z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Witamina C w służbie odporności

Ogromną rolę w budowaniu odporności oraz późniejszym zwalczaniu infekcji odgrywa kwas askorbinowy, popularnie zwany witaminą C. Witamina ta ma ogromny wpływ na tworzenie bariery ochronnej, działającej jak swego rodzaju tarcza osłaniająca nas przed chorobotwórczymi patogenami. Możemy dostarczać organizmowi witaminy C pod postacią syntetycznych suplementów diety, lecz musimy pamiętać, że w takiej formie wszelkie substancje odżywcze są o wiele gorzej przyswajalne, niż ma to miejsce w przypadku wchłanialności witamin z pożywienia. Dlatego najkorzystniejszym sposobem suplementacji witaminy C będzie wzbogacenie diety w produkty, takiej jak warzywa I owoce, które są jej bogatym źródłem. Wśród rodzimych owoców najwięcej kwasu askorbinowego zawierają czarne porzeczki oraz truskawki, natomiast wśród warzyw na uwagę zasługują papryka, w szczególności jej żółta odmiana, kapusta, jarmuż, brukselka, a także szpinak. Natomiast wśród egzotycznych owoców zdecydowanym liderem, jeśli chodzi o zawartość witaminy C, jest acerola, ale sporo kwasu askorbinowego znajdziemy również w kiwi, papai oraz owocach cytrusowych.

fruit-2359703_960_720

Kiszonki dla zdrowych jelit

Mówiąc o kapuście warto wspomnieć także o dobroczynnym działaniu jej kiszonej wersji. Generalnie bowiem wszystkie kiszone warzywa, a ponadto także ocet jabłkowy, domowy kwas chlebowy oraz fermentowany nabiał jak kefir bądź maślanka, mają fenomenalne działanie na florę bakteryjną naszych jelit. Równowaga probiotyczna w układzie pokarmowym ma ogromne znaczenie, nie tylko jeśli chodzi o zapobieganie biegunkom czy grypie żołądkowej, ale wpływa także na budowanie odporności całego organizmu. Musimy jednakże pamiętać o tym, że kiszonki po poddaniu ich obróbce termicznej, np. w zupie, tracą
zdecydowaną większość swoich prozdrowotnych właściwości.

Pokochaj produkty pszczele

Od wielu lat coraz częściej w okresie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po miody oraz inne produkty pochodzenia pszczelego. I nie jest to działanie bezpodstawne, gdyż kapitalnie wpływają one na naszą odporność. Miód ma skład chemiczny zbliżony do ludzkiej krwi, dzięki czemu zawarte w nim składniki odżywcze są doskonale przyswajalne. Różne rodzaje miodu oddziałują na inne schorzenia – np. miód spadziowy pomaga przy częstych infekcjach górnych dróg oddechowych, podobnie jak miód lipowy, który dodatkowo polecany jest przy chorobach układu krążenia. Z kolei alergicy i astmatycy z pewnością docenią właściwości miodu wielokwiatowego. Dodatkowo możemy włączyć do naszej diety inne produkty pochodzenia pszczelego – pyłek pszczeli, zwany pierzgą, propolis oraz mleczko pszczele. Są one często określane mianem naturalnych antybiotyków, ponieważ charakteryzują się właściwościami zwalczającymi w zarodku wszelkie wirusy i bakterie chorobotwórcze.

honey-2595679_960_720

Przyprawy nie tylko do smaku

Nieocenione w budowaniu naturalnej odporności są ponadto rozgrzewające przyprawy, których stosowanie przynosi dwojakie korzyści. Po pierwsze doskonale zwalczają uczucie zimna, które często towarzyszy nam jesienią i zimą, a po drugie w ich składzie znajdziemy związki chemiczne, które pozytywnie oddziałują na nasz system immunologiczny. Papryka chilli oraz pieprz cayenne cenione są jako bogate źródła kapsaicyny, która szybko rozgrzewa od wewnątrz oraz przyśpiesza wydalanie z organizmu toksyn wraz z chorobotwórczymi patogenami. Z kolei takie przyprawy jak imbir czy kurkuma mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Sięgnij po czosnek i cebulę

Bardzo skuteczne w zapobieganiu wszelkiego rodzaju infekcjom są także tradycyjne, babcine sposoby. W okresie epidemii grypy czy przeziębienia nie wahajmy się sięgnąć po czosnek oraz cebulę. W ich składzie znajdziemy substancje z grupy fitoncydów, takie jak allicyna, które neutralizują bakterie i wirusy. Fenomenalne właściwości czosnku i cebuli spowodowały, że są one zasłużenie określane mianem naturalnych antybiotyków. Jak widać, istnieje wiele naturalnych alternatyw dla syntetycznych suplementów diety mających wzmocnić naszą odporność przed zimą. Zdrowe i pełne witamin warzywa oraz owoce, miód, kiszonki, rozgrzewające przyprawy – wybór, jeśli chodzi o wspomaganie odporności, jest naprawdę imponujący. Warto przekonać się do nich, aby cieszyć się zdrowiem całej rodziny, a jednocześnie mieć pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wyłącznie to, co natura daje nam najzdrowszego.

garlic-1827021_960_720

Opracowanie merytoryczne:
Elżbieta Kolbuch – dietetyk
Gabinety Dietetyczne Bonne Sante

20-10-2017

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij