REKLAMA
REKLAMA

Czy wiesz jak zrobić ekologiczne i zdrowe domowe ogórki konserwowe?

Coraz więcej świadomych Polaków mających świadomość bardzo złej jakości żywności dostępnej w marketach przygotowuje i przetwarza żywność we własnym zakresie w sposób tradycyjny i zdrowy z własnych przydomowych upraw warzyw i owoców  do których produkcji nie używa się sztucznych nawozów oraz oprysków.

Ostatni raport Najwyższej Izby Kontroli potwierdza fakt, że żywność kupowana w marketach jest bardzo złej jakości i zawiera dodatki które szkodzą naszemu zdrowiu i są przyczyną epidemii zachorowań na raka nawet wśród małych dzieci.

Na stronie NIK czytamy:
„Ponad 2 kg – tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku.

Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem – alarmuje NIK
Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku. Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet 85 różnych E.

W Polsce, podobnie jak w innych krajach rozwiniętych, ok. 70 proc. diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetworzona w warunkach przemysłowych, zawierająca substancje dodatkowe
Są to substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność i nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Dodaje się je po to, aby zapobiec niekorzystnym zmianom smaku, barwy, zapachu, wydłużyć okres trwałości, zwiększyć atrakcyjność wyrobu, umożliwić tworzenie nowych produktów, np. typu „light”, ale także po to, by zwiększyć efektywność procesu produkcyjnego.

Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach spożywczych mogą pełnić 27 różnych funkcji technologicznych. Są to m.in. konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, emulgatory, czy stabilizatory. Zawiera je coraz więcej produktów.”

Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ok. 2 kg substancji dodatkowych które mają bardzo szkodliwy wpływ na jego życie i zdrowie

Czy wiesz jak zrobić ekologiczne i zdrowe domowe ogórki konserwowe?

Przypominamy jak to zrobić najlepiej  korzystając z ekologicznych i zdrowych upraw przydomowych.

Składniki:
ok. 2000 g ogórków
korzeń chrzanu
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
czarny pieprz
biała gorczyca
opcjonalnie:
świeża papryka

składniki na zalewę:
ok. 1250 ml wody
ok. 360 ml octu
300 g cukru
2 łyżki soli

wykonanie:
Składniki zalewamy mieszamy ze sobą, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ogórki dokładnie myjemy. Do każdego, wyparzonego słoika wkładamy po 1-2 ząbku czosnku, 1 baldachimie kopru, 3 ziarenka ziela angielskiego, ok. 1 łyżeczkę gorczycy, ok. 8-10 ziarenek pieprzu, kawałek korzenia chrzanu. Wkładamy ciasno ogórki, pomiędzy możemy dać pokrojoną w paski paprykę. Całość zalewamy zalewą. Zakręcamy pokrywką. Pasteryzujemy przez ok. 8-10 min.

Z podanych proporcji wyszło mi 5-6 słoików po 0,9l. Ilość zależy od wielkości ogórków i w zależności jak uda się nam upchać je w słoiki 😉

Więcej na stronie:  https://domowysmakjedzenia.pl/2019/07/29/domowe-ogorki-konserwowe/

01-08-2019

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)