REKLAMA
REKLAMA

ŚWIĄTECZNE GOTOWANIE: Moniki Smakołyki. Podpowiadamy świąteczne menu!

POWIAT SANOCKI / PODKARPACIE. Do Świąt Bożego Narodzenia zostało trzy tygodnie. To dobry moment na zastanowienie się, co pojawi się na świątecznym stole. Czy będą to tradycyjne potrawy, czy może wkroczy też odrobina nowoczesności? Mamy dla Was propozycje! Skorzystajcie z propozycji naszych gości!

Monika Lemko, jak sama o sobie pisze, jest kulinarną „amatorką”, jednak to, co pojawia się na jej blogu w żadnym razie nie wychodzi spod ręki amatora.

Kuchnia to moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki i nie chwaląc się naprawdę powstają z nich smakołyki. Moje dzieci mi pomagają, smakują, oceniają i doprawiają. Chciałabym pokazać innym swoje kulinarne dania, które łatwe są do przygotowania. Marzę by mieć w swojej bibliotece domowej, moją książkę kulinarną w oprawie wyjątkowej – w taki wierszowany, lekki sposób pisze o sobie na fanpage na Facebooku.

Tym razem ma dla naszych Czytelników kilka podpowiedzi co do świątecznego menu. Zapraszamy do obejrzenia propozycji, a może i zasmakowania w Waszym wykonaniu?

Kruche ciasteczka kakaowe z cukrem trzcinowym

Na święta ciasteczka obowiązkowo robimy, wspólnie z dziećmi dekorować je lubimy.  Każdy ozdabia według swoich umiejętności, dążąc powoli do doskonałości. Dzieci i tak są zadowolone, bo to ich ciasteczka ulubione. Małe, kruche, zabawne, świąteczne, dla nich to są ciasteczka „bajeczne” – taka kusząca zapowiedzią zachęca do ich wykonania Monika Lemko na swoim kulinarnym blogu.

 

Składniki: ok. 80 szt.

400 g mąki tortowej,
200 g mąki krupczatki,
150 g cukru pudru trzcinowego,
250 g zimnej margaryny,
1 duże jajko,
1 łyżeczka sody,
3 duże łyżki kakao,
szczypta soli,

ponadto:
białka,
cukier puder,
sok z cytryny,
perełki dekoracyjne.

Przygotowanie:
Ciastka:
Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą, solą i kakao.
Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, którą rozkruszamy. Możemy też szybko, krótko zmiksować.
Dodajemy cukier puder, jajko i całość wyrabiamy (ręcznie lub w malakserze) do uzyskania gładkiej masy.
Z ciasta formułujemy wałek i zawijamy ją w folię spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Ciasto porcjami rozwałkowujemy na grubość maksymalnie 5 mm, wycinamy wzory np. choinki, gwiazdki, bałwanki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 8 – 10 min na środkowym poziomie.

Ważne!
Żeby ciasto podczas wałkowania nam się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy przez folię spożywczą.
Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć.

Lukier:
Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko.
Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie.

 

Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek

Gołąbki podczas wigilijnej kolacji to moje danie ulubione, te z ryżem, grzybami, które są dobrze doprawione. Jednak tak na próbę z kaszy kuskus przygotowałam i się w nich rozsmakowałam. Na smak wpływ miały przyprawy jakie dodałam, tak po mojemu z garam masala poeksperymentowałam. Przepis naprawdę jest prosty, banalny, a czas przygotowania jest krótki, dla zapracowanych – idealny – zachęca pomysłodawczyni.

 

Składniki:

0,5 kg pieczarek,
2 duże białe cebule,
3 łyżki masła,
sól do smaku,
1 płaska łyżeczka garam masala,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
suszona papryka chili świeżo mielona do smaku,
400 g kuskusa,
1 kapusta włoska,
łyżeczka cukru,
3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka).

Przygotowanie:
Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można poszatkować za pomocą robota, wkładamy po kilka sztuk i miksujemy ok. 3- 4 sek).
Na dużej patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z szczyptą cukru. Następnie dodajemy pieczarki i całość podsmażamy do momentu, aż woda z nich odparuje. Doprawiamy na końcu solą i przyprawą garam masala.
Do dużej miski wsypujemy kuskus, zalewamy go ciepłą wodą (nie gorącą) ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus powinien wchłonąć całą wodę (czas ok. 5- 8 min). Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru.
Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście z wierzchu można delikatnie ściągnąć, a te które się nie dają pozostawić. Kapustę sparzamy i przekładamy na cedzak.
Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube końce i odkładamy na bok. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.
Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.
Na patelni roztapiamy masło i delikatnie podsmażamy na nim gołąbki z dwóch str. (zaczynamy od str. z łączeniem).

Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy ciasno przyrumienione gołąbki.
Pół szklanki wody mieszamy z sosem sojowym i zalewamy nią gołąbki. Przykrywamy liśćmi i folią aluminiową, jeśli mamy pokrywę to nią.
Gołąbki pieczemy ok. 40 min w 190°C, 10 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.

Gołąbki przed podaniem polewamy roztopionym, gorącym masłem.

 

Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają. Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite – aż ślinka cieknie.

Składniki na ok. 34 szt.:

babeczki:
6 łyżek kakao ciemnego,
250 g masła,
4 jajka,
500 g cukru kryształ białego,
500 ml mleka,
20 g przyprawy do piernika,
800 g mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,

ponadto:
100 g czekolady gorzkiej,
perełki i posypki cukrowe.

Przygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Suche składniki – kakao, przyprawę do piernika oraz sodę mieszamy z mąką.
Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel.
Kolejno dodajemy mleko, masło i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach.
Sylikonowe foremki do babeczek wypełniamy ciastem ok. ¾ ich wysokości (2 łyżki ciasta).
Porcjami pieczemy w 170°C ok. 30 min.
Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło.

Babeczki pozostawiamy do przestudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy czekoladą babeczki i posypujemy kolorowymi posypkami i perełkami.

 

Macie własne, sprawdzone przepisy, idealnie nadające się na święta? Napiszcie do nas na adres: redakcja@esanok.pl, nadsyłając przepisy wraz ze zdjęciami. Zainspirujcie innych!

02-12-2019

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)