W Sanoku utworzono jadłodzielnie. Funkcjonuje na hali targowej (ZDJĘCIA)
SANOK / PODKARPACIE. W Sanoku ruszyła JADŁODZIELNIA! Zamiast wyrzucać jedzenie, możesz podzielić się nim z innymi. A może potrzebujesz czegoś? Nie krępuj się tylko skorzystaj. Żywność nie marnuje się! Jadłodzielnia funkcjonuje na hali targowej przy ulicy Piłsudskiego.
Regulamin korzystania z Sanockiej Jadłodzielni / źródło: Stowarzyszenie Łączy Nas Sanok
Celem głównym organizowanej Jadłodzielni jest zapobieganie marnowaniu żywności.
Cele dodatkowe to:
- pomoc osobom potrzebującym,
- wzmacnianie więzi społecznych – wzrost wrażliwości na potrzeby innych ludzi, wzmacnianie zachowań prospołecznych oraz budowanie zaufania i kapitału społecznego,
- działanie proekologiczne – zmniejszenie ilości odpadów spożywczych,
- edukacja – informowanie jak nie marnować żywności w domu, jak właściwie ją przechowywać, długofalowe kształtowanie świadomych zachowań konsumenckich.
Jadłodzielnia jest miejscem bezpłatnego dzielenia się, głównie żywnością, zgodnie z ideą foodsharingu. Foodsharing to po prostu dzielenie się z innymi żywnością – taką, której przygotowaliśmy za dużo lub taką, którą wcześniej kupiliśmy w nadmiarze i nie zdążymy już jej zjeść, bo za chwilę minie termin przydatności do spożycia.
Z Jadłodzielni mogą korzystać nieodpłatnie wszyscy Przekazujący i Odbierający.
Przekazujący to osoba pozostawiająca żywność w Jadłodzielni.
Odbierający to osoba biorąca żywność z Jadłodzielni. Odbierający bierze żywność wyłącznie na własną odpowiedzialność oceniając każdorazowo jej przydatność do spożycia indywidualnie za pomocą zmysłów, w tym zwłaszcza wzroku i węchu oraz informacji zawartej na opakowaniu.
W Jadłodzielni Przekazujący może pozostawić:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości –„najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia –„należy spożyć do”,
- produkty zapakowane fabrycznie,
- produkty suche: kasze, ryż, makarony, mąki, cukry, ciastka, itp. (muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,
- warzywa i owoce,
- ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach,
- wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa; starannie i szczelnie zapakowane np. w pojemniku, słoiku, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Zabrania się pozostawiania w Jadłodzielni:
- produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
- produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
- wszelkiego rodzaju surowego mięsa lub produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,
- wszelkiego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
- produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych,
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
- alkoholu i środków odurzających.
Jadłodzielnią opiekują się społecznie członkowie Stowarzyszenia Łączy nas Sanok.
Stowarzyszenie Łączy nas Sanok nie ponosi żadnej odpowiedzialności za produkty znajdujące się w Jadłodzielni i za ewentualne szkody (zwłaszcza zatrucia pokarmowe), albowiem nie ma żadnego wpływu na osoby przekazujące tam żywność zaś korzystający z Jadłodzielni korzystają z niej na własną odpowiedzialność zgodnie z zapisem pkt. 6.
W naszej Jadłodzielni, w okresie zimowym będzie można również pozostawić odzież zimową oraz obuwie zimowe w dobrym stanie. W przypadku pozostawienia odzieży letniej, opiekunowie uprawnieni będą do przekazania takiej odzieży do wybranego przez siebie kontenera organizacji społecznej, przeznaczonego na odzież dla potrzebujących.
Udostępnij ten artykuł znajomym:
UdostępnijNapisz komentarz przez Facebook
Tagi: hala targowa, jadłodzielnia, Podkarpacie, Sanok, zdjęcia
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz