Przepis na smaczny chleb od poseł Joanny Frydrych (FOTO)
Chleb jest elementem polskiej tradycji praktycznie od zawsze. Zakorzeniony w wierzeniach, a nawet mowie, jest nieodłącznym elementem codziennej diety. Świeży, samczny, pachnący pzrygotowany własnoręcznie smakuje jeszcze bardziej. Z tego tez założenia wychodzi zapewne poseł na Sejm RP Joanna Frydrych, która zdradza przepis na swój ulubiony chleb.
– Któż nie kocha zapachu świeżo pieczonego chleba? Najlepiej pachnie w domowym zaciszu – pisze w mediach społecznościowych poseł Joanna Frydrych.
Dla miłośników chleba poseł udostępnia przepis:
- 165 g siemienia lnianego zmielonego,
- 50 g słonecznika,
- 30 g łuski babki jajowatej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli.
– Wszystko razem wymieszać. W drugiej misce ubić 3 całe jajka. Dodać ubijając 250 ml letniej wody. Następnie Wszystko razem wymieszać. Odstawić na 5 min. Po tym czasie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformować bochenek. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku ( grzałka góra i dół) 60 min – instruuje pani poseł.
Z podanych składników można uformować jeden bochenek chleba.
foto: arch. prywatne / Joanna Frydrych, fb
Grafika poglądowa.
19-01-2023
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz