REKLAMA
REKLAMA

Przepis na smaczny chleb od poseł Joanny Frydrych (FOTO)

Chleb jest elementem polskiej tradycji praktycznie od zawsze. Zakorzeniony w wierzeniach, a nawet mowie, jest nieodłącznym elementem codziennej diety. Świeży, samczny, pachnący pzrygotowany własnoręcznie smakuje jeszcze bardziej. Z tego tez założenia wychodzi zapewne poseł na Sejm RP Joanna Frydrych, która zdradza przepis na swój ulubiony chleb. 

– Któż nie kocha zapachu świeżo pieczonego chleba? Najlepiej pachnie w domowym zaciszu – pisze w mediach społecznościowych poseł Joanna Frydrych. 

Dla miłośników chleba poseł udostępnia przepis:

  • 165 g siemienia lnianego zmielonego,
  • 50 g słonecznika,
  • 30 g łuski babki jajowatej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki soli.

– Wszystko razem wymieszać. W drugiej misce ubić 3 całe jajka. Dodać ubijając 250 ml letniej wody. Następnie Wszystko razem wymieszać. Odstawić na 5 min. Po tym czasie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze uformować bochenek. Piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku ( grzałka góra i dół) 60 min instruuje pani poseł.

Z podanych składników można uformować jeden bochenek chleba.

foto: arch. prywatne / Joanna Frydrych, fb

Grafika poglądowa.

19-01-2023

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)