19-12-2016

SANOK / PODKARPACIE. Czy powrót zawodów w żużlu na lodzie do Sanoka jest możliwy już na początku 2017 roku? – Istnieje taka szansa – słyszymy w Polskim Związku Motorowym. – Nie widzę możliwości organizacji tej imprezy na naszym torze lodowym – mówi burmistrz.

W ostatnich dniach w sanockim środowisku sportowym pojawiła się informacja o możliwym powrocie do grodu Grzegorza zawodów w żużlu na lodzie. Ewentualność reaktywacji rywalizacji „lodowych gladiatorów” zdaje się potwierdzać przedstawiciel Polskiego Związku Motorowego.

- Jest szansa na zorganizowanie zawodów w Sanoku w okolicach marca 2017 roku. Rozmowy trwają, ale na razie nie mogę przekazać żadnych szczegółów – powiedział w krótkiej rozmowie z naszym reporterem Maciej Polny z Polskiego Związku Motorowego. – Niech pan mnie nie ciągnie za język, mam spotkanie, dziękuję – uciął rozmowę Maciej Polny.

Szansy na reaktywację imprezy w Sanoku nie widzi burmistrz. Zgoda oznaczałaby realizację dużego przedsięwzięcia związanego z przygotowaniem toru lodowego. Dodatkowo, według wyliczeń magistratu koszt organizacji zawodów po stronie kasy miasta przekroczyłby 100 tys. zł.

- Biorąc pod uwagę wszystkie argumenty dotyczące ice speedwaya, a i jego organizacji w Sanoku, stoję obecnie na stanowisku braku możliwości organizacji tej imprezy na naszym torze lodowym. Obecnie borykamy się z problemami technicznymi toru. Wyciekający glikol, zbyt słaba podbudowa, problemy z miejscowym mrożeniem. Dochodzi do tego wiele argumentów związanych z przewidzianymi imprezami na tym torze, jego obłożeniem i długim okresem wyłączenia związanego z pełnym przygotowaniem do tej imprezy – mówi Tadeusz Pióro, burmistrz Sanoka.

Przygotowując się do realizacji inwestycji pod nazwą Centrum Rehabilitacji i Sportu w Sanoku, miasto porozumiało się z kierującymi polskimi związkami sportowymi, które wsparły priorytetową dla władz miasta inicjatywę. Przedstawiciele choćby Polskiego Związku Łyżwiarstwa Szybkiego czy Polskiego Związku Podnoszenia Ciężarów zaplanowali na najbliższe miesiące szereg imprez oraz zgrupowań właśnie w Sanoku.

- Przedstawiciele związków sportowych korzystają z naszego obiektu, zwiększając co roku ilość imprez na tym torze i pozostałych obiektach. Dzięki podpisanym porozumieniom otrzymujemy dodatkowe wsparcie w MSiT w Warszawie wpływające na nasze dofinansowanie przy realizacji budowy Centrum Rehabilitacji i Sportu. Nie chciałbym, abyśmy je stracili. Wyłączenie toru na tak długi okres, to również przy już zatwierdzonych harmonogramach imprez oraz korzystania z pełnej infrastruktury zarówno przez kluby jak i mieszkańców Sanoka, mogłoby mieć negatywny oddźwięk w środowisku społecznym. Dlatego też podtrzymuję decyzję o braku możliwości organizacji ice speedwaya w Sanoku w obecnych warunkach i realiach – dodaje gospodarz miasta.

29 listopada 2012 roku w swoim sprawozdaniu z działalności ówczesny burmistrz Wojciech Blecharczyk mówił o zawodach, które miały się odbyć na początku 2013 roku. Wymieniał zalety organizacji mistrzostw w Sanoku, wspomniał również o kosztach.

W ostatniej dekadzie Sanok był polską stolicą ice speedwaya. Zawody odbywały się tu co roku w latach 2007-2014. Do najważniejszych należały: Indywidualne Mistrzostwa Europy (2008) oraz Drużynowy Puchar Świata (2013). Przeprowadzono również siedem edycji Ice Racing Sanok Cup. Wygrywali je: Franz Zorn (2007, 2008), Antonin Klatovský jr (2009), Daniił Iwanow (2010), Nikołaj Krasnikow (2011, 2012) oraz Dmitrij Kołtakow (2014).

Najbardziej utytułowanym zawodnikiem w historii tego sportu jest Nikołaj Krasnikow, zdobywca ośmiu złotych medali mistrzostw świata. Wśród Polaków zdecydowanie wyróżniał się Grzegorz Knapp. Był finalistą Indywidualnych Mistrzostw Europy (2008), zajął 13. miejsce. Dwa lata później wystąpił w finale Indywidualnych Mistrzostw Świata. W 2012 roku stanął on na najniższym stopniu podium w zawodach o Puchar Sanoka. Zmarł 22 czerwca 2014 w trakcie meczu ligi holenderskiej. Jadąc dla drużyny Lelystad Windmills uległ wypadkowi w piątym biegu. Obrażenia były na tyle rozległe, że mimo podjętej próby reanimacji, nie udało się uratować jego życia. Miał 35 lat. Po śmierci najlepszego polskiego żużlowca na lodzie, rozwój dyscypliny gwałtownie się zatrzymał. Teraz czynione są starania mające na celu reaktywację drużyny narodowej i powrócenie do cyklicznego rozgrywania zawodów.

Do sprawy wrócimy.

Relacja video z Drużynowego Pucharu Świata – 2013. Autor: Mateusz Pniewski

Fotorelacja z VII edycji Sanok Cup – 2014. Autor: Tomasz Sowa

foto: Tomasz Sowa

Komentarzy: 34 do “Czy „lodowi gladiatorzy” wrócą do Sanoka? Sprzeczne informacje, ale jasne stanowisko magistratu (FILM, ZDJĘCIA)”

1. Trzeba zapomnieć o igrzyskach pisze:

I bardzo dobrze, że kolejne igrzyska nie odbędą się w Sanoku! Za tę stówę można zrobić dużo innych rzeczy, bardziej pożytecznych dla mieszkańców!

• Agnieszka pisze:

Dlaczego wycieka glikol i czy to bezpieczne dla ludzi ?

• Dobre pisze:

tor lodowy jest już zniszczony ?

• @Trzeba zapomnieć o igrzyskach. pisze:

Definitywnie trzeba zapomnieć o porządnych i medialnych imprezach w Sanoku.
      Była to super impreza na którą zjeżdżali ludzie z całego województwa i zawsze byli zachwyceni! Nie mówię o lansie, bo tacy też przyjeżdzali.
      Bywał zresztą i sam obecny burmistrz….
      Teraz takie imprezy zdominowały „Mikołajki na lodzie”, „Dzień dziecka”, itp.
      Nasze miasto cofa się wstecz!

2. miasto pisze:

Ten cąły iceracing to przeszłość – i bardzo dobrze

3. egon pisze:

NUDY NA TYCH ZAWODACH NIESAMWITE!!! JAK WYJDA NA STARCIE TAK W 90% PRZYPADKOW WJEZDZAJA W TAKIEJ SAMEJ KOLEJNOSCI NA METE!!!!!! I NA CO TU PATRZEC!!!!

• @egon pisze:

NUUUUDY….??? Już same zdjęcia budzą emocje i robią niesamowite wrażenie

Jeśli Ciebie takie coś nudzi to spadaj do kina pod chmurką zwanego plenerowym!

4. Rafał pisze:

Od razu widać co za tępaki z władz miasta i z tych którzy tu wpisują swoje idiotyczne przemyślenia. Taka impreza przy 3000 osób widowni to co najmniej 1 000 000 zł które pozostają w Sanoku z tytułu hoteli, restauracji i całej obsługi. Nie wspomnę o promocji medialnej za którą miasto i region nie ponosi kosztów a co jest bardzo istotne dla Sanoka, w którym obecnie nic się nie dzieje. Tak więc, ci którzy piszą takie idiotyzmy że Ice Racing jest nieopłacalny mogą za chwilę płakać, bo nie będą pracować w restauracji, hotelu itp w Sanoku lub okolicach. Ale ludzie z IQ poniżej 70 tego i tak nie zrozumieją :)

• leszek pisze:

@Rafał.Przepraszam,że pozwolę sobie nie zgodzić się z człowiekiem,
      który ma bardzo wysokie IQ,albo wysokie mniemanie o sobie.Szanowny
      panie skąd pan wytrzaśnie tych 3000 osób i jak pan to obliczył,że
      zostawią 1 milion z „tytułu restauracji i hoteli”? Może i udałoby się
      coś uzyskać z tego tytułu, jakby pan do tych restauracji i hoteli zagonił mieszkańców Sanoka.Pańska retoryka przypomina mi
      te minione lata, kiedy to tak ochoczo rzucano liczbami,że aż oglądalność tej imprezy wzrosła do 20 milionów.Nie jestem z władz
      miasta,więc pan nie obraził mojej inteligencji,a szanując pana
      wysokie QI liczę,że odpowie pan na pytanie.Jak to taki wspaniały
      interes dla miast i restauratorów,to dlaczego inne miasta mające
      sztuczne tory nie palą się do organizacji tej imprezy?

• IQ85 pisze:

tia korzyści to mieli panowie D i R, baranie! Pokaż mi te wymierne korzyści po dwóch dniach imprezy, bo o negatywnych skutkach można czytaćpowyżej

• @rafal pisze:

Po twojej wypowiedzi i jej przeczytaniu nie trzeba być geniuszem żeby stwierdzić że twoje IQ jest…niepoliczalne.

• cp pisze:

„z tytułu hoteli, restauracji i całej obsługi”
      hmm Wszystko by było ok, tylko że zawodnicy jak i organizatorzy spali w Rzeszowie. Kibice z Rzeszowa, Krosna i Tarnowa wracali do domów. A pozostała garstka może i spała w Sanoku ale podejrzewam że tego 1 miliona to nie „wypracowała”. Za promocję miasto również płaciło. Trochę nie poinformowany jesteś jak to było.

5. ktoś pisze:

Zdaje się,że wraz z końcem zawodów Ice Racing w Sanoku,skończyły się
    takie w Polsce.A kilka lat temu mówiono,że Sanok powinien się cieszyć,
    że ma taką imprezę u siebie,bo jest wielu chętnych,żeby ją organizować.
    I gdzie ci chętni?

6. hm pisze:

Pierwsze edycje jeszcze w miarę udane. Potem coraz słabiej a ostatnie lata to już naprawdę niewiele widzów zresztą na zdjęciach można to sprawdzić.
    Koszty i promocja niewspółmierne do strat. Tor lodowy wyłączony z użytkowania dla mieszkańców oraz grup, które codziennie tam trenują. Po zawodach bardzo długi okres przywrócenia go do normalności. Poza tym sport ten w Polsce jest praktycznie nieznany. Najlepiej próbować go organizować w miastach, które mają tradycje żużlowe. Jeśli ktoś pisze, że to dobra promocja to proponuję te pieniądze wydać na udział w targach lub na reklamę w czasopismach branżowych zajmujących się turystyką, tak aby zachęcić ludzi do przyjazdu w nasze regiony. Samo puszczenie w tv relacji nie spowoduje, że ktoś do miasta przyjedzie.

7. xrs pisze:

Pewnie, lepiej postawić pomnik za te 100k

8. @Hm pisze:

Właśnie popatrz sobie na zdjęcia i nie ściemniaj!

9. mieszkaniec pisze:

Za Pana Blecharczyka to sie coś działo, a teraz tylko zabawy dla grzecznych dzieci

10. troll pisze:

zamiast mydlić oczy tematem zastępczym róbcie wszystko,
    żeby hokej wrócił na prawowite miejsce w tym mieście,
    a nie cholera jasna jakieś gówniany cyrk!

11. miassto Hokeja pisze:

Tor Lodowy w Sanoku mrożony jest… po pierwszych mrozach, więc trudno nazwać go sztucznie mrożonym, co najwyżej sztucznie podtrzymywanym hahaha!

Arena dla hokeistów, tor Lodowy dla łyżwiarzy, szkół, i mieszkańców na ślizgawki od grudnia do marca!

12. polonista pisze:

Miło jest wysłuchać wypowiedzi burmistrza, który posługuje się prawdziwą polszczyzną

13. Anonim pisze:

W mieście powinno być wszystko,praca,edukacja,rozrywka ,odpoczynek

14. kibic pisze:

To była super impreza! Zawsze mnóstwo ludzi. Miasto żyło, coś się działo, nizapomniany klimat. Chodzilismy całą rodziną.

15. obserwator pisze:

Ja was ludzie nie rozumiem, za poprzedniej władzy pisaliście kasa w błoto! a teraz piszecie że się cofamy w rozwoju? ja p.i.e.r.d.o.le gdzie ja żyje.

• @obserwator pisze:

Myślę tak samo. Masakra. Wszystko na przekór. Zresztą to tylko jeden z przykładów. Zakompleksieni ludzie i tyle.

16. EMERYTOWANYSANOCZANIN pisze:

Wojtuś wróć!

17. "w tym momencie" pisze:

Odsyłam do wysłuchania jak powinno wyglądać sprawozdanie burmistrza z działalności międzysesyjnej
    Podobno na naukę nigdy nie jest za późno

18. anty pis pisze:

trzeba partyjniaków wywieść na taczkach, a i może wtedy Pan Wojtek zrobi rozrywke może nie na poziomie HQ ale koncerty były,WOŚP, ice był i było ok

19. Krzysiek pisze:

Jak miasto wydawało 300tys na impreze na koniec sezonu hokejowego to jakie z tego byly korzysci? Wogóle z hokeja jakie sa korzysci?
    Leszy ten ICE RACING niz cały przereklamowany hokej

Napisz komentarz: