Dziś Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek – Ostatni czwartek przed Wielkim Postem (Środą Popielcową) rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W tym dniu nie może zabraknąć nadziewanych pączków, faworków, pachnących racuszków.
Mimo że większość z nas kupuje je zwykle w cukierniach, spróbujmy pozwolić sobie na odrobinę „tłustoczwartkowego” szaleństwa i samodzielnie przyrządzić prawdziwe pączki. Z pewnością będą smakowały wyśmienicie!
Przykładowy przepis na pączki
Składniki:
– 30 dkg mąki tortowej,
– 20 dkg mąki krupczatki,
– 0,5 paczki drożdży,
– 2 żółtka,
– 1 jajo,
– 4-5 łyżek cukru,
– ok. 300 ml mleka,
– 5 dkg masła,
– 1-2 łyżki octu lub spirytusu,
– szczypta soli,
– gęsty dżem lub marmolada,
– cukier puder,
– olej.
Przyrządzenie:
1. rozrobić drożdże (drożdże+1łyżeczka cukru+trochę ciepłego mleka+1-2 łyżeczki mąki).
2. mąkę wsypać do miski, na wierzch rozczyn, poczekać aż wyrośnie.
3. roztopić masło, lekko zagrzać mleko.
4. gdy drożdże wyrosną – dodać wszystkie składniki oprócz masła, zarobić drewnianą łyżką, ma być dosyć gęste. Najlepiej wyrabiać robotem 10 min (wtedy musi mieć taką gęstość, żeby mikser mógł pracować na najmniejszych obrotach). W czasie pracy miksera dodać masło.
5. odstawić do wyrośnięcia – powinno „wychodzić” z pojemnika do miksowania.
6. kłaść łyżką na stolnicę0 (ok. 20 szt.).
7. delikatnie nadziewać dżemem lub marmoladą i dokładnie zlepiać.
8. gdy wyrosną – smażyć na małym ogniu na oleju. 9. smarować lukrem zrobionym z cukru pudru z odrobiną mleka można dodać startą skórkę pomarańczową.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje się ani jednego pączka – nie będzie się mu wiodło…
Smacznego!
16-02-2012
Udostępnij ten artykuł znajomym:
Udostępnij
Napisz komentarz przez Facebook
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz