W konkursie organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb „Pan Karp”, uczennice Zespołu Szkół nr 5 w Sanoku Zuzanna Błaszak oraz Paulina Gawrecka z kl. 3 zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych, zajęły 4 miejsce ex aequo razem z Technikum „Lider” w Lublinie (miejsca 3 nie przyznano). Koordynatorem dziewczyn była Pani Sabina Dziuba.
W konkursie startowało 71 drużyn z różnych miejscowości w Polsce i dziewczyny otrzymały 37 pkt na 40 możliwych do zdobycia. Do wymarzonego I miejsca zabrakło tylko 2 pkt.
Widać więc, że konkurs był na wysokim poziomie a nasze uczennice swoją pasją i zainteresowaniami pokazały, że stać je na wiele. Ich potrawy zostaną zaprezentowane w okazjonalnym albumie, który również otrzymają, jako pamiątkę po konkursie wraz z innymi nagrodami.
Zadaniem konkursu było przygotowanie przez zespół dwuosobowy młodych kucharzy, w szkolnej pracowni dwóch potraw w tym jedną autorską, a drugą – wybraną spośród 10 potraw wskazanych przez Organizatora, wykonanie zdjęć, opis i przesłanie na konkurs.
Pomoc i zdjęcia Monika Lemko – ‘Moniki Smakołyki’.
Rolada z karpia w wytrawnym wydaniu
Rolada z pesto, chipsami i pesto z przepisu zaproponowanego przez organizatorów na stronie Pan Karp – OtoKarp, została przygotowana, a forma podania jest uczennic improwizacją. Przystawka nie tylko intryguje ciekawym wyglądem, ale przede wszystkim ujmuje fantastycznym smakiem. To prawdziwa karpiowa rewolucja smaku. Całość jest prosta do wykonania, a efekt jest fantastyczny, jest to zaskakujące połączenie składników, które idealnie smakowo współgra. Takie danie z pewnością nadaje się na przyjęcia.
Pierogi z karpiem i grzybami limonkową nutą
Pirogi z karpia, grzybów, z chrupiącymi pistacjami z wyczuwalną nutą limonki i Kaffiru, podane z oliwą koperkową, to absolutnie przepyszne danie, które zabiera kubki smakowe w niesamowitą kulinarną podróż. Obok tego dania nie można przejść obojętnie!
Ta nietuzinkowe pierogi będą doskonałe na codzienny obiad, także na kameralne, eleganckie przyjęcie, ale również na wigilię. Idealna o każdej porze roku, dla wszystkich wielbicieli niecodziennych, zaskakujących smaków karpia.
Jeszcze raz gratulujemy!
materiały nadesłane
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Dr Zbigniew Hałat: $zepionka czy terapia genowa? Co czeka kolejne pokolenia?
tvPolska
lub zaloguj się aby dodać komentarz
Zaloguj się aby dodać komentarz