REKLAMA
REKLAMA

AKTUALIZACJA: Potwierdzono 5 przypadków czerwonki! Nadal trwa dochodzenie epidemiologiczne

REGION / PODKARPACIE. Niestety, badania laboratoryjne potwierdziły u 5 osób pałeczki bakterii Shigelle sonnei, które wywołują tzw. czerwonkę bakteryjną. na ten moment w szpitalach w Sanoku, Jaśle i Krośnie hospitalizowanych jest jeszcze 8 osób, w tym dwoje dzieci.

 

Dzisiaj o przypadkach pojawienia się najprawdopodobniej czerwonki poinformowaliśmy na naszym portalu:

SANOK: Ostre zatrucia, biegunki, wymioty. Czy to czerwonka? (FILM, ZDJĘCIA)

 

Przypuszczenia niestety się sprawdziły. W komunikacie opublikowanym na stronie Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego czytamy, że bakterie wywołujące niebezpieczna czerwonkę wykryto u 5 osób z objawami gastrycznymi. Byli to uczestnicy zgrupowania określanego jako „Tęczowy Krąg” lub „Rainbow family”, którzy przebywali w miejscowości Góra Moszczaniecka na zgromadzeniu.

Państwowa Inspekcja Sanitarna wdrożyła natychmiast dedykowane działania przeciwepidemiczne. Pierwsze badania laboratoryjne poprane od osób chorych nie potwierdziły obecności patogenów chorobotwórczych. Niestety, kolejne w dniu 8 sierpnia potwierdziły w pobranym materiale do badań u 5 osób pałeczki Shigelle sonnei, które wywołują tzw. czerwonkę bakteryjną – pisze Anna Kalandyk-Dusza, zastępca Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Rzeszowie.

komunikat w sprawie czerwonki

Jak czytamy w komunikacie we wtorek 8 sierpnia w Szpitalach w Sanoku, Jaśle i Krośnie hospitalizowanych było 8 osób, w tym 2 dzieci. Państwowa Inspekcja Sanitarna nadal prowadzi dochodzenie epidemiologiczne w celu z ustalenia przyczyny wystąpienia zachorowań oraz podejmuje działania zmierzające do minimalizacji zagrożenia związanego z rozprzestrzenianiem się zakażeń.

Tym samym we wtorek odbyło się spotkanie Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego, pod przewodnictwem wojewody i z udziałem specjalistów epidemiologów, na którym ustalono działania w kierunku ograniczenia rozprzestrzeniania się zagrożenia i ochrony mieszkańców województwa.

Informujemy, że do badań pobrano próbki wody z wodociągu w Jaśliskach – woda odpowiada wymaganiom. Pobrano również wodę przed uzdatnianiem w Sieniawie. Wyniki badań zostaną przekazane w stosownym komunikacie PPWIS po ich opracowaniu. Oba wodociągi są na bieżąco badane i nadzorowane przez PIS – woda w sieci wodociągowej jest bezpieczna do spożycia – uzupełnia wojewódzki inspektor sanitarny. – Zwracamy się z apelem do mieszkańców oraz uczestników wspomnianej imprezy o bezwzględne przestrzeganie podstawowych zasad higieny i przekazujemy najważniejsze informacje o tzw. chorobach brudnych rąk, do których zalicza się miedzy innymi stwierdzona czerwonka – kwituje.

Czerwonka bakteryjna to choroba zakaźna wywołana przez bakterie z rodzaju Shigella. Objawia się przede wszystkim krwawymi stolcami, bólami brzucha, gorączka. Okres wylęgania to ok. 2-5 dni. Dolegliwości najczęściej ustępują samoistnie po 5-10 dniach. Ciężkie infekcje mogą zagrażać dzieciom do lat 2 i osobom w podeszłym wieku oraz ze spadkiem odporności. Nie ma potrzeby hospitalizacji w przypadku łagodnego przebiegu.

Do zakażenia dochodzi przede wszystkim drogą fekalno – oralną w związku z :

– niską higiena osobistą

– brakiem mycia rąk

– skażoną fekaliami żywnością i woda pitną

– pływanie w skażonej wodzie w kąpieliskach

W celu zapobieżenia zakażeniu należy zachować odpowiednią higienę ciała, mycie i dezynfekcje rąk przy przygotowywaniu posiłku i przed posiłkiem. Wodę spożywać tylko z pewnego źródła, przegotowaną.

CHOROBY BRUDNYCH RĄK

Mycie rąk wodą z mydłem to jedna z najbardziej efektywnych i dostępnych metod profilaktyki zdrowotnej.

„Choroby brudnych rąk” to z reguły takie, które przenosimy drogą pokarmową na skutek braku dostatecznej higieny.

Są to na przykład :

  • salmonelozy,
  • biegunki podróżnych,
  • wirusowe zapalenie wątroby typu A,
  • czerwonka,
  • grypa
  • infekcyjne choroby OUN
  • zatrucia pokarmowe i inne

Ogniska zachorowań na czerwonkę bakteryjną utrzymują się najczęściej w rejonach, gdzie występuje :

  • brak wody pitnej,
  • zły stan urządzeń sanitarnych,
  • złe warunki bytowe oraz zaniedbania higieny osobistej,

Choroby „brudnych rąk” są spowodowane brakiem higieny podczas produkcji artykułów spożywczych i przechowywaniem żywności w niewłaściwych warunkach, zwłaszcza podczas upałów, w wyniku czego rozwijają się w niej bakterie chorobotwórcze.

Chcąc uniknąć zatrucia pokarmowego w warunkach domowych, należy przestrzegać kilku zasad higieny:

  • najważniejsze jest częste mycie rąk wodą z mydłem,
  • myjmy mięso pod bieżącą wodą przed jego dalszą obróbką kulinarną,
  • myjmy również owoce i warzywa pod bieżącą wodą,
  • należy wydzielić deskę do porcjowania mięsa przed jego obróbką do spożycia;
  • oddzielnie przechowywać produkty gotowe do spożycia i takie, które przed zjedzeniem muszą być poddawane obróbce cieplnej
  • jajka przechowujmy w lodówce w miejscu do tego przeznaczonym,
  • pamiętajmy, że skorupkę jajka należy dokładnie umyć przed jej rozbiciem.

mat. nadesłane/oprac. pao

08-08-2018

Udostępnij ten artykuł znajomym:

Udostępnij

Napisz komentarz przez Facebook

lub zaloguj się aby dodać komentarz


Pokaż więcej komentarzy (0)